Utrikes.

2021-07-21 16:00
Bild: Tore Meek/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Tio år efter Utöya: Överlevare ”live-rapporterar” från attentatet

Den 22 juli är det tio år sedan terrordåden i Norge. Genom ett Twitterkonto vill överlevare och drabbade berätta om händelserna för att ingen ska glömma.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

På eftermiddagen den 22 juli 2011 exploderar en bomb framför Höyblokka där statsministerns kontor och justitiedepartementet ligger. Åtta personer dödas och över 200 skadas. Några timmar senare kliver förövaren, högerextremisten Anders Behring Breivik, som 2017 bytte namn till Fjotolf Hansen, i land på Utøya där Arbeiderpartiets årliga sommarläger pågår. Han är klädd som polis och uppmanar ungdomarna att samlas runt honom, sedan börjar han skoningslöst skjuta omkring sig. Totalt 77 personer dog i dåden.

Vegard Grøslie Wennesland är en av de som överlevde attacken. Tillsammans med två andra drabbade har han startat Twitterkontot @aldriglemme för att uppmärksamma tioårsdagen.

– Vi kommer twittra genom alla händelser som skedde minut för minut, i det ögonblicket det skedde för tio år sen, säger Vegard Grøslie Wennesland.

”Blir starkt och intensivt”

Till exempel kommer en tweet gå ut klockan 15.17 med information om att bilen med bomben parkerats utanför regeringskvarteret, och klockan 15.25 följs den upp med att bomben sprängs.

– Vi gör det här för att det blir väldigt starkt och intensivt genom alla de här ögonblicken, så att ingen glömmer dem som omkom, hur förfärlig terrorn var och hur ideologin som ledde fram till attentaten var, säger han.

Att de valt just Twitter som plattform har flera anledningar, bland annat att det 2011 användes av många och när dåden skedde var det flera som twittrade om det.

– Många upplevde det som att de fick ögonblicksbilder på ett sätt som de etablerade medierna inte kan ge, till exempel om explosionen.