Turkiet.

2016-08-03 14:00
 • Erdoğan hämnas på kupp­makarna medan Turkiet kommer allt närmare en diktatur. Dagens ETC:s Joakim Medin besöker huvudstaden Ankara där propagandan strömmar ur högtalarna dygnet runt. Bild: Marcus Whisson
  Erdoğan hämnas på kupp­makarna medan Turkiet kommer allt närmare en diktatur. Dagens ETC:s Joakim Medin besöker huvudstaden Ankara där propagandan strömmar ur högtalarna dygnet runt.
 • De dagliga manifestationerna har förvandlats till jättelika stöduppvisningar för Erdoğan, och hans jakt på de skyldiga bakom kuppförsöket. Bild: Joakim Medin
  De dagliga manifestationerna har förvandlats till jättelika stöduppvisningar för Erdoğan, och hans jakt på de skyldiga bakom kuppförsöket.
 • En kvinna i folkhavet på Kızılaytorget gör tecknet ”rabia”, som förknippas med Erdoğans islamistiska parti AKP. Bild: Marcus Whisson
  En kvinna i folkhavet på Kızılaytorget gör tecknet ”rabia”, som förknippas med Erdoğans islamistiska parti AKP.
 • Efter statskuppen har en tydligare personkult kring Erdoğan vuxit fram, där presidenten gärna frontas som en ny landsfader. Bild: Joakim Medin
  Efter statskuppen har en tydligare personkult kring Erdoğan vuxit fram, där presidenten gärna frontas som en ny landsfader.
 • Regeringen pekar ut den USA-baserade predikanten Fethullah Gülen, tidigare en av Erdogans egna allierade, som skyldig till kuppförsöket. Bild: Joakim Medin
  Regeringen pekar ut den USA-baserade predikanten Fethullah Gülen, tidigare en av Erdogans egna allierade, som skyldig till kuppförsöket.
 • Varje kväll och natt har demonstranter tagit sig runt i tutande bilar eller till fots, för att ropa religiösa och politiska slagord. Bild: Joakim Medin
  Varje kväll och natt har demonstranter tagit sig runt i tutande bilar eller till fots, för att ropa religiösa och politiska slagord.
 • Även turkiska nationalistgrupper har slutit upp i stöd till Erdoğan. Männen på bilden gör ”vargtecknet” som förknippas med Grå vargarna och det högerextrema MHP. Bild: Marcus Whisson
  Även turkiska nationalistgrupper har slutit upp i stöd till Erdoğan. Männen på bilden gör ”vargtecknet” som förknippas med Grå vargarna och det högerextrema MHP.

Tillbaka till diktaturen?

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

”Presidenten har en enorm dubbelmoral”

En dryg kilometer bort från Kızılay jobbar 25-åriga Merve på ett hotell. Merve är sekulär och betraktar sig som en del av den progressiva oppositionen. Hennes arbetsplats har betydligt färre utländska gäster än tidigare – Turkiet har upplevt ett massivt fall i sin turistindustri efter flera bombdåd och politiska konflikter. Och nu detta kuppförsök och kaoset efteråt! Merve anklagar Recep Tayyip Erdoğan för att ha lett landet in i oroligheterna och tycker presidenten har en enorm dubbelmoral.

– Jag deltog i demokratiprotesterna i Geziparken i Istanbul 2013. Han ville inte att folk skulle komma dit då. Men nu säger han att vi ska ut och skydda demokratin. Var har den funnits tidigare, under alla år?

Bortifrån gatan framför hotellet hör vi en av de högljudda grupper med unga, arga män, som stryker omkring i centrala Ankara fram till småtimmarna. De går mitt i gatan och stannar upp trafiken, utan att polisen intervenerar. Kanske känner de sig starkare än någonsin förut. Takbir! Allahu akbar! Takbir! Allahu Akbar!

Merve blir illa till mods över de religiösa ropen. Hon säger att hon kopplar dem till extremism och jihadism. De borta på torget kallar hon för fanatiker. Men egentligen känner hon sig väldigt kluven över situationen. Hennes bror är polis och på kuppnatten var hans station omringad av stridsvagnar. Han trodde att han skulle dö.

– Sedan kom Recep Tayyip Erdoğans följare och ställde sig framför stridsvagnarna. De räddade hans liv. Och vad hade egentligen hänt om kuppen lyckats? Samtidigt är jag väldigt rädd för att de snart kommer vända sig mot oss, vi som inte stödjer Erdoğan.

Sådana viktiga men kluvna tankar tjänar i dag till att ytterligare splittra landets viktiga, progressiva opposition mot Recep Tayyip Erdoğan, inför vad som skall komma efter att kuppkrisen är över. För samtidigt finns det folk i vänstern som gärna ville se kuppen lyckas, bara för att bli av med presidenten. Som nu gör sitt bästa att bara häckla demonstranterna på torgen, vilket tjänar till att skapa ytterligare polarisering och osäkerhet, om du betraktar dig som motståndare till Recep Tayyip Erdoğan i ett samhälle redan helt i presidentens järngrepp.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


På kvällen kommer Merves vänner till hotellet för att röka marijuana. Jag läser högt för dem från en artikel i The Guardian, om att en ny arresteringsvåg av journalister beordrats. För att beskriva de jättelika förändringar som nu präglar Turkiet, citeras den ryske revolutionären Vladimir Lenin: ”Det finns årtionden när ingenting händer, och det finns veckor när årtionden händer”.

Merves vän Leyla, som uttrycker en stark önskan om att lämna Turkiet för Europa, sjunker ihop och torkar sig i ögonen.

– Var snäll och sluta. Jag vill inte höra. Vi vet att det där händer, men har kommit hit för att bli höga och bara försöka glömma allt en liten stund.

Vad har hänt?

På kvällen den 15 juli initierade fraktioner i den turkiska armén ett försök till kupp mot president Recep Tayyip Erdoğan. Presidenten kallade ut sina anhängare på gatorna, som tillsammans med lojala styrkor besegrade kuppmakarna morgonen efter. Omkring 300 människor uppskattas ha dött och 2 000 skadats. 15 juli har redan gjorts till nationell helgdag.

Regeringen har främst pekat ut den USA-baserade predikanten Fethullah Gülen och hans sekt Hizmet som ansvarig för kuppen. Fethullah Gülen var tidigare Recep Tayyip Erdoğans allierade men blev en fiende efter att Hizmet-åklagare 2013 avslöjade en stor korruptionshärva kring AKP och Recep Tayyip Erdoğans familj.

Efter bara en vecka hade 60 000 anställda inom militären, rättsväsendet, utbildningsväsendet, poliskåren och provinsadministrationer sparkats. Regeringen har även efterlyst ett hundratal journalister samt beordrade nedstängning av tre nyhetsbyråer, 15 tidskrifter, 16 tv-kanaler, 23 radiostationer, 29 förlag och 45 dagstidningar. Tanken är att alla misstänks för band till Fethullah Gülen, men gott om exempel på motsatsen finns. Många tusen har arresterats och sitter ännu fängslade. Recep Tayyip Erdoğan har förespråkat återinförandet av dödsstraff för att göra ett exempel av kuppmakarna.