Utrikes.

2021-09-20 12:30
Bild: Jose Luis Magana/AP/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Texasläkare anmälde sig själv för illegal abort

Texas nya drakoniska regler mot abort möter fortsatt motstånd. Nu har en läkare anmält sig själv för att pröva lagen: ”Jag har gjort en abort.”

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

”Jag har döttrar. Jag anser att abort är en fundamental del av sjukvården. Jag har lagt de senaste 50 åren på att hjälpa patienter. Jag kan inte låta landet återvända till 1972, utan att göra något.”

Det säger den amerikanska läkaren Alan Braid i San Antonio, Texas, i en stor debattartikel som publicerades i Washington Post i helgen. Sedan erkänner han att han genomfört en abort på en kvinna som gått över den reglerade tiden. Det ska ha gjorts efter den 6 september – alltså efter att staten Texas klubbat igenom sin nya omänskliga lag.

Lagen förbjuder alla aborter efter sjätte veckan, oavsett skäl, och ger vanliga medborgare rätten att stämma alla som kan misstänkas ha hjälpt till i utförandet. Läkare, sjuksköterskor, receptionister, taxichaufförer – alla. De nya bestämmelserna har väckt ramaskri både i USA och internationellt. Många är rädda att aborträtten nu är hotad i hela landet. 

”Jag förstår att jag genom det här tar en stor personlig risk, men det är helt enkelt något jag måste göra”, skriver Alan Braid.

1972 är året innan det så kallade Roe mot Wade-fallet, där USA:s högsta domstol slog fast att aborträtten skyddas av det 14.e tillägget. Nu har högsta domstolen, som under Donal Trump fylldes med djupt konservativa ledamöter, beslutat att i detta skede inte pröva delstatens Texas stenhårda nya gränser. Nu befarar många att det här kommer att öppna dörrarna för att Roe mot Wade-prejudikatet rivs upp i delstat efter delstat.