USA.

2016-02-03 19:00
Ted Cruz. Bild: Charlie Neibergall/AP
Ted Cruz.

”Ted Cruz står till höger om Trump”

Ted Cruz tackade Gud och citerade bibeln efter vinsten i Iowa i går. Texasrepublikanen står till höger om Donald Trump men hans budskap har i stort sett dränkts av fastighetsmagnatens kontroversiella medieutspel. Ted Cruz är emot abort, Obamacare och vill kraftigt sänka skatterna för storföretagen.

– Ärad vare Gud! Kvällen är en seger för gräsrötterna, sa Ted Cruz och i segertalet som han avslutade med en vers ur psaltaren.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Läs också: 7 sjuka grejer Ted Cruz vill göra som president

Trots att Iowa är en polariserad delstat med vänsterdemokrater och högerrepublikaner kom Texassenatorns tydliga seger över Donald Trump som en överraskning för världsmedierna. Med fastighetsmiljardärens ständiga utspel om allt från stängsel mot Mexiko till stopp för muslimsk invandring har Ted Cruz fått kämpa hårt för att få uppmärksamhet för sitt högerkonservativa budskap.

– Många har haft fokus på Donald Trump, vad han sagt i sociala medier och att man ska akta sig för honom. Men ingen pratar om vad Ted Cruz tycker och tror. Tittar man på honom så står han ännu mer till höger om Donald Trump. Nu kommer det att bli mer diskussion om Ted Cruz åsikter, säger Elizabeth Walentin, svensk-amerikansk PR-konsult som tidigare jobbat med omvärldsanalys hos Socialdemokraterna.

Ted Cruz är emot abort och anser att äktenskap är förbehållet ”man och kvinna”. Han vill riva upp Barack Obamas sjukvårdsreform och i senaten har han försökt blockera förslag om att ge fler illegala invandrare uppehållstillstånd, inklusive barn. Ted Cruz vill avskaffa det progressiva skattesystemet och införa plattskatt för alla amerikaner. Företagsskatterna ska ner till 15 procent.

Står mellan tre republikaner

Republikanernas kamp står nu mellan Ted Cruz, Donald Trump och den mer moderata Marco Rubio som överraskade med en stark tredjeplats i Iowa. Det är ännu för tidigt att sia om vilka chanser Ted Cruz har att ta hem nomineringen som presidentkandidat, menar Elizabeth Walentin. Han kan ha svårt att locka republikaner i mittfåran.

– Han representerar en kristen höger, är väldigt anti-etablissemang och är inte känd för att vara någon som samarbetar. Han står lite utanför det där, säger Elizabeth Walentin.

För demokraterna blev Iowa en rysare men till sist stod det klart att Hillary Clinton vunnit. Hon slog Bernie Sanders med 0,4 procent av rösterna. Elizabeth Walentin säger att Sanders styrka är att han lyckats få den demokratiska debatten till vänster och därmed tvingar Hillary Clinton att delvis slåss på hans hemmaplan i frågor som välfärd och social rättvisa. Men hon tror inte det räcker hela vägen.

– Det ser ut som att det kommer att gå bra för honom i New Hampshire. Han kan till och med vinna där och får då vind i seglen. Men jag tror inte det räcker hela vägen.

Primärvalen i USA

Iowa var det första i primärvalscykeln som kommer att pågå under drygt tio månader. Republikaner och demokrater i varje delstat ska utse sina respektive presidentkandidater. Rösterna fördelas på delegater och efter Iowa får exempelvis Hillary Clinton med sig 23 delegater jämfört med Bernie Sanders 21. Efter att alla delstater röstat utses presidentkandidaterna officiellt av delegaterna på respektive partikonvent. Nästa primärval är i New Hampshire om drygt en vecka.

Ted Cruz anser att ...

... Obamacare borde rivas upp

... Det progressiva skattesystemet ska avskaffas

... Företagens skatter ska sänkas

... Rätten till abort bör ­begränsas kraftigt

... USA borde förstärka gräns­bevakningen mot Mexico