Grekland.

2016-02-09 09:02
Yanis Varoufakis. Bild: Virginia Mayo
Yanis Varoufakis.

”Syrizas ledning har helt övergivit gräsrötterna”

Ikväll lanseras det nya europeiska vänsterprojektet DiEM av Greklands förre finansminister, Yanis Varoufakis. Kajsa Ekis Ekman träffar honom i Aten för att tala om den nya rörelsen samt vad som hände den veckan i juli när Syriza svek folkomröstningen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Ute på gatan i Aten pågår generalstrejk. Jag sitter i Yanis Varoufakis ljusa vardagsrum, tittar på honom och säger: Varför?

Frågan har plågat hela den europeiska vänstern sedan i somras. Här fanns en historisk chans. För första gången sedan andra världskriget vinner den radikala vänstern ett val – genom att lova att avskaffa de sparpaket som tryckt ner landet i djup kris i fem år. I en folkomröstning säger grekerna bestämt nej till sparpolitiken. En vecka senare skriver vänsterregeringen ändå under ett avtal – betydligt värre än det folket röstade om.

– Låt oss backa bandet lite, säger Yanis Varoufakis. Innan vi kom fram till folkomröstningen, så skrev jag artiklar i två års tid med innebörden att OM vi vågade utmana trojkan, så skulle de omedelbart slå tillbaka. Och då behöver vi ett vapen. Att hota med Grexit var aldrig idén, trots att det har påståtts. Nej, vårt hot skulle vara att gå i konkurs samtidigt som vi förblev kvar i eurozonen. Och varför skulle de böja sig för det hotet? Det är bara att räkna. Vår skuld till Europeiska Centralbanken uppgick till 110 miljarder euro. Att lämna euron skulle kosta ECB 1 trillion (1 000 miljarder) euro. Så det är klart att de hellre efterskänker skulden än låter oss lämna. Det var min strategi. Åka dit med öppet sinne, och om de försöker krossa oss: slå tillbaka!

Du blev utnämnd till finansminister när Syriza tog över. Då hade du skrivit om krisen i flera år, hundratals texter och två böcker. Så fick du chansen att äntligen sätta dina förslag i verket. Ditt första möte med trojkan, var det som du hade föreställt dig?

– Det var som jag hade fasat för. Tre dagar efter vi tog över träffade vi Eurogroup. Deras president Jeroen Djisselbloem var tydlig i sin brutalitet. Han sa: Antingen fortsätter ni med samma politik som tidigare regering – eller så stänger vi ner era banker. Det var utpressning från början, vi fick inte ens en vecka att installera oss. En månad innan vi kom till makten hade ECB försökt skapa en bankrusning. Jag menar, när en centralbankschef säger ”Det finns fara för en bankrusning” då vet han att det blir en bankrusning, bara för att han säger så.

Vad hade du väntat dig? Jag kan inte hjälpa att tycka att det var lite idealistiskt att tro att trojkan skulle lyssna på goda argument.

– Jag väntade mig en hederlig överenskommelse. Att omförhandla skulden, göra återbetalningarna åtminstone avlägset hanterbara, och realistiska mål istället för de galna krav vi fortfarande har nu. Men de fortsatte utpressa oss för de visste att vi skulle kapitulera till slut.

Varför ligger det i trojkans intresse att fortsätta med en ekonomisk politik som inte fungerat?

– Vi var det första vänsterparti som kom till makten 2015. Sedan väntade val i alla PIGS-länderna. Det gällde att förödmjuka oss rejält. Vet du vad den stora frågan är? Det handlar om en strid mellan Berlin och Paris. För att säga det rätt ut: Tyskland strävar efter total ekonomisk dominans i Europa. Wolfgang Schäuble vill ha kontroll över den franska statsbudgeten. Så de tänkte knappast låta oss gå lösa!

Och vad hände? Jag menar varför utlöstes aldrig ert vapen?

– Det korta svaret var att jag hade en strategi. Och den strategin urvattnades av premiärministern och andra runt honom.

Så det var Alexis Tsipras fel?

– Han och de andra började göra eftergifter redan från början.

De andra runt honom, menar du Yannis Dragasakis och dem?

– Ja, till exempel.

Varför då?

– Jag kan inte spekulera om varför andra gör som de gör. Det jag berättar för dig är vad jag vet. Och det är att de gick bakom ryggen på mig. Plötsligt, i slutet av april, utan att jag får veta om det, har Alexis Tsipras accepterat kravet på 3.5 procent budgetöverskott. Som alla vet går det inte att få ett överskott mitt i en kris samtidigt som man skär ner i ekonomin, det är vansinne och jag frågar honom varför han accepterat detta, och till råga på allt utan att tala om det för mig? Förhandlingar innebär kompromisser, det vet alla, men då ska hela vårt team stå enade. Man kan inte ha en finansminister som inte vet vilka ekonomiska överenskommelser vi gått med på! Men trojkan försökte hela tiden så split mellan oss. De ville ha individuella samtal med oss var för sig.

Var det ungefär som i polisförhör? Sa de till er ”han har redan skrivit under, du kan lika gärna göra det också”?

– Inte exakt så, men du har fattat galoppen. Och då bör premiärministern svara: Jag gör ingenting utan att tala med min finansminister.

Varför eftergifterna? Var mutor involverade?

– Det tror jag inte. Jag tror inte på konspirationsteorier.

Är förklaringen psykologisk? Fick delar av Syriza underlägsenhetskomplex när de konfronterades med trojkan på riktigt?

– Till mig sa Alexis Tsipras så här: Vi måste ju ge något för att få något. Jag sa: Jaha, och vad har du fått? Han svarar: De talar om skuldlättnader. Jag sa: Det där är komplimanger de ger gratis, men var har du garantierna? Det var inte fråga om att ge en apelsin och få ett äpple, utan att få beskt kaffe med lite socker i. Det var då jag insåg att spelet var slut.

Läs vidare på nästa sida: Nytt paneuropeiskt projekt

Yanis Varoufakis

Ålder: 54 år.

Har dubbelt grekiskt-australiskt medborgarskap.

Ekonomie doktor vid University of Essex sedan 1987.

Undervisade mellan 1989 och 2000 vid University of Sydney.

Flyttade år 2000 tillbaka till Grekland där han blev professor i ekonomisk teori vid universitetet i Aten.

Från 2013 har han även undervisat vid University of Texas.

Kort karriär som finansminister

Yanis Varoufakis utnämndes januari 2015 till finansminister av premiärministern Alexis Tsipras efter valsegern i parlamentsvalet.

Redan i slutet av april 2015 kopplades Yanis Varoufakis bort från förhandlingarna med eurogruppen om ett fortsatt räddningspaket för Grekland, efter konflikter med eurogruppens övriga finansministrar.

Den 6 juli 2015, dagen efter Greklands folkomröstning om räddningspaketet, avgick han från finansministerposten och efterträddes av Euklidis Tsakalotos.