Utrikes.

2015-01-28 14:18
”Vi har varit väldigt tydliga med att vi inte kommer kliva tillbaka. Vår politik kommer att drivas omedelbart och åtstramningarna ska stoppas”, säger Natasha Theodorakopoulou, som sitter i Syrizas centralkommité. Bild: Lefteris Pitarakis/AP/TT
”Vi har varit väldigt tydliga med att vi inte kommer kliva tillbaka. Vår politik kommer att drivas omedelbart och åtstramningarna ska stoppas”, säger Natasha Theodorakopoulou, som sitter i Syrizas centralkommité.

Syriza – början på en vänstervåg i Europa?

Syrizas storseger i det grekiska valet sänder vågor över Europa. Många hoppas nu att partiets framgång är början på en förändring av EU:s ekonomiska politik.
   Natasha Theodorakopoulou, medlem i Syrizas centralkommité, vill ha en bred debatt om åtstramningarna.
   – Åtstramningspolitiken fungerar varken i Grekland eller resten av Europa, säger hon.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

På måndagen svors Syrizas partiledare Alexis Tspiras in som Greklands nya premiärminister, och partiets seger har mötts av mycket stöd och hejarop runt om i Europa. Natasha Theodorakopoulou, som sitter i Syrizas centralkommité, hoppas att framgångarna leder till att EU:s ekonomiska politik ifrågasätts.                                                                                                     

– Det här är ett väldigt speciellt ögonblick, inte bara för oss, utan för hela Europa. Många européer stöder vår politik och har väntat på denna seger. De vet mycket väl att åtstramningspolitiken inte fungerar vare sig i Grekland eller resten av EU. Kanske kommer förändringen hos oss att öppna upp en bredare debatt om åtstramningarna och skuldsättningen, säger hon till Dagens ETC.

Förutom breda sociala reformer i hemlandet är just statsskulden (som ligger på omkring 175 procent av BNP) och åtstramningspaketen några av Syrizas huvudfrågor. Partiet vill förhandla fram rejäla nedskrivningar av lånen och kasta av sig den tvångströja som åtstramningarna innebär. Natasha Theodorakopoulou ger inga raka svar på exakt hur det ska gå till eller vad de har med sig till förhandlingsbordet, men försäkrar att politiken ligger fast.

– Vi har varit väldigt tydliga med att vi inte kommer kliva tillbaka. Vår politik kommer att drivas omedelbart och åtstramningarna ska stoppas. Det ingår i vårt politiska program som folket har röstat fram, därför ska det också genomföras.

På måndagen stod det också klart att Syriza, som inte fick egen majoritet i parlamentet, kommer att samarbeta med det högerpopulistiska partiet Oberoende greker. Ett faktum som lett till en del frågetecken. Men samarbetet är en nödvändighet, menar Natasha Theodorakopoulou.

– Oberoende greker har erbjudit sig att stödja oss och huvudlinjerna i vårt politiska program. Och det är ett stöd som vi behöver, eftersom vi räknar med att den kommande perioden blir väldigt tuff, säger hon.

Framgångarna inspirerar i Europa

Bland andra vänsterpartier i Europa ses Syrizas framgångar som en inspiration och kanske en början på ett nytt kapitel. Det gäller inte minst i de krisdrabbade länderna. Irländska Sinn Féin uttalar sitt stöd, och partiets ledare Gerry Adams skriver i ett pressmeddelande att resultatet ”öppnar upp verkliga utsikter för demokratisk förändring inte bara för Grekland, utan för medborgare i hela EU”. I Spanien har vänsterpartiet Podemos, som ligger högt i opinionsundersökningar inför landets val senare i år, tydligt stöttat Syriza under valrörelsen och partierna jämförs ofta. Podemos partiledare Pablo Iglesias har uttryckt tydlig glädje över valresultatet.

– Äntligen får grekerna en grekisk regering, och inte en som utsetts av Angela Merkel, sade han.

Men det är inte bara vänsterpartier i krisdrabbade länder som inspireras av Syriza. Malin Björk, europaparlamentariker för Vänsterpartiet, säger att det grekiska valresultatet sänder ut en tydlig signal:

– Det ger hopp inte bara för grekerna, utan för andra EU-länder också. Äntligen finns ett politiskt parti vid makten som har alternativ till den misslyckade åtstramningspolitiken. Syrizas framgångar kan vara en väldig källa till inspiration både för andra vänsterpartier och för medborgare generellt runtom i Europa, och vi i Vänsterpartiet jobbar tillsammans med dem, säger hon.

Även det danska vänsterpartiet Enhetslistan ser med glädje på valresultatet.

– Det grekiska folket har tydligt avvisat EU:s nyliberala ekonomiska experiment. Grekerna har sagt nej till att vanliga människor ska betala notan efter finanskrisen. Det är inspirerande för människor i andra europeiska länder, säger partiföreträdaren Pernille Skipper i ett pressmeddelande.

Europas nya vänster

Syriza

l En radikal vänsterkoalition som bildades av en rad olika organisationer och partier från den grekiska vänstern. År 2012 tog de ett steg vidare och registrerade sig som ett enskilt parti. Syriza är starkt kritiskt mot EU, som de menar för en extrem nyliberal politik.

Land: Grekland

Medlemmar: ca 30 000

Ledare: Alexis Tsipras.

Antal mandat i Europaparlamentet: 1

 

Podemos

l Namnet betyder ”Vi kan” på spanska. Partiet bildades 11 mars 2014 av spanska vänsteraktivister ur 15M-rörelsen som är sprungen ur protester under 2011 och 2012 i landet. Spås bli största parti i det spanska valet som hålls senare i år.

Land: Spanien

Medlemmar: 317 983

Partiledare: Pablo Iglesias

Antal mandat i Europaparlamentet: 5


Enhedslisten

l Ett socialistiskt och grönt politiskt parti i Danmark, ursprungligen grundat som ett samarbete mellan tre danska vänsterpartier. Enligt senaste opinionsundersökningarna har partiet ett väljarstöd på 9 procent.

Partiledare: Kollektiv ledning

Politisk talesperson: Johanne Schmidt-Nielsen

Antal medlemmar: cirka 7 885

Ledamöter i Europaparlamentet: 0


Die Linke

l Är ett vänsterparti bildat den 16 juni 2007 genom en sammanslagning av partierna WASG och Die Linkspartei. Partiets mål är att införa demokratisk socialism. Är det tredje största partiet i den tyska förbundsdagen.

Partiordförande: Katja Kipping och Bernd Riexinger

Land: Tyskland

Medlemmar: 63 757

Ledamöter i Europaparlamentet: 7