Utrikes.

2014-12-19 10:31
 • Många flyr från Eritrea, som är en av de hårdaste diktaturerna i världen. Bild: Oded Balilty/AP/TT
  Många flyr från Eritrea, som är en av de hårdaste diktaturerna i världen.
 • ”Istället för att arbeta för demokrati och att hjälpa de eritreanska flyktingar som går igenom ett helvete för att fly till Europa väljer EU att samarbeta med förövarna för att hålla migrationssiffrorna nere”, säger Tsegehans Weldeslassie.
  ”Istället för att arbeta för demokrati och att hjälpa de eritreanska flyktingar som går igenom ett helvete för att fly till Europa väljer EU att samarbeta med förövarna för att hålla migrationssiffrorna nere”, säger Tsegehans Weldeslassie.
 • Den svenske journalisten Dawit Isaak har suttit fängslad i Eritrea – utan rättegång – sedan 2001. Bild: Kalle Ahlsén/TT
  Den svenske journalisten Dawit Isaak har suttit fängslad i Eritrea – utan rättegång – sedan 2001.

Sverige i okänt samarbete med diktaturen i Eritrea

Eritrea är en av världens hårdaste diktaturer. Landet har hållit den svensk-eritrianska journalisten Dawit Isaak fängslad i 13 år utan rättegång.
   Trots detta har Sverige och resten av EU inlett ett samarbete med diktaturen mot människosmuggling.
   Kritiker menar att samarbetet hjälper Eritrea att hejda flyktingar från att lämna landet.

– Jag är chockad över avtalet, det är ett hugg i ryggen mot de eritreaner som är offer för förtrycket, säger Tsegehans Weldeslassie. Han har nyligen flytt från Eritrea till Italien och arbetar inom demokratiorganisationen Eritrean Youth for Change.

Ska stoppa människosmuggling

Det var vid ett möte i Rom den 28 november som Sverige och övriga EU-länder skrev under en deklaration för att starta samarbetet ”Initiativet avseende migrationsvägarna mellan Afrikas horn och EU”.

Samarbetet, som även kallas Khartoumprocessen, omfattar de 28 EU-länderna och nio afrikanska stater, däribland Eritrea. Det uttalade syftet är att stoppa människosmuggling och människohandel från Afrikas Horn till EU. I Khartoum-processen ingår bland annat att EU och länderna på Afrikas horn utvecklar ett samarbete med informationsutbyte och förebyggande åtgärder för att stoppa ”irreguljär migration och kriminella nätverk”. Eritreaner är en av de största flyktinggrupperna som söker sig till Europa.

– Orsaken är den brutala diktaturen, säger Tsegehans Weldeslassie till Dagens ETC.

– Men istället för att arbeta för demokrati och att hjälpa de eritreanska flyktingar som går igenom ett helvete för att fly till Europa väljer EU att samarbeta med förövarna för att hålla migrationssiffrorna nere.

Tortyr, godtyckliga gripanden och obefintlig yttrandefrihet är vardagen i Eritrea, enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch. Ett känt exempel är den svensk- eritreanske journalisten Dawit Isaak som har suttit fängslad i Eritrea i 13 år utan rättegång. Hans enda brott: att ha skrivit kritiskt om regimen. Fria val har inte hållits sedan landet blev självständigt 1993 och all opposition mot diktatorn Isaias Afewerki är förbjuden. Enligt en FN-rapport från 2012 är militärregimen en del av det problem med människosmuggling som Khartoum-processen ska bekämpa. I rapporten beskrivs hur namngivna generaler i Eritreas armé har lierat sig med kidnappare i Sinai och tjänar mångmiljonbelopp på människosmuggling och kidnappning av flyktingar.

– Nu använder den eritreanska regimen samarbetet med EU för att förstärka förtrycket och propagandan, säger Tsegehans Weldeslassie. Han ser flera negativa konsekvenser av Khartoum-processen för det eritreanska folket:

– Att EU samarbetar med Eritreas regim legitimerar förtrycket i landet. Om avtalet innebär finansiell hjälp till Eritrea stärker det diktatorn och förlänger folkets lidande. Det enda sättet att hejda migrationsflödet från Eritrea är att byta regim i landet.

Del av ”fästning Europa”

Dagens ETC har utan framgång sökt justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) som är ansvarig för att Sverige skrivit under avtalet. Vänsterpartiets EU-parlamentariker Malin Björk är starkt kritisk till att Sverige har skrivit under. Hon menar att samarbetet inte i första hand handlar om att komma åt människosmuggling, utan för EU:s del om att slippa ta emot flyktingar och för Eritrea om att behålla sina invånare inom landets gränser.

– Det här ger regimen fler verktyg för att utöva förtryck. Det står tydligt i deklarationen att syftet är att utveckla samarbetet med att skicka tillbaka flyktingar till sina hemländer. Hela den här processen är en byggsten i ”fästning Europa”, säger Malin Björk.

Visade uppskattning

I ett tal på konferensen i Rom visade Eritreas utrikesminister Osman Saleh uppskattning för EU-ländernas samarbete, enligt den eritreanska nyhetssajten Tesfa News:

– Jag vill tacka alla närvarande och försäkra er om att ni kommer att finna att Eritrea är en effektiv och mycket konstruktiv partner.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Eritrea

• Eritrea är en auktoritär enpartistat och ett av världens mest slutna länder.

 • All makt är koncentrerad till president Isaias Afwerki och hans parti PFDJ, som dominerar alla samhällsfunktioner.

 • Politisk opposition tolereras inte. Rättsväsendet är politiskt styrt och förtrycket är utbrett. Flera tusen samvetsfångar beräknas sitta i fängelse i Eritrea, utan rättegång och under usla förhållanden.

Källa: Utrikespolitiska institutet

Khartoum-processen

• Deklarationen EU-Horn of Africa Migrating Route Initiative eller Khartoum-processen har skrivits under av alla EU-länder samt Djibouti, Egypten, Eritrea, Kenya, Somalia, Sydsudan, Sudan och Tunisen. Initiativtagare är Italien.

• Khartoumprocessen innebär utbyte mellan länderna som flyktingarna kommer ifrån, transitländer och destinationsländer för att ”hantera irreguljär migration och kriminella nätverk”. Detta ska ske genom ”informationsutbyte, teknisk assistans och utbyte av metoder”.

 • EU-länderna ska stödja de afrikanska ländernas förebyggande åtgärder, som informationskampanjer om riskerna med att låta sig smugglas. Projektet innebär också att EU ska hjälpa till att bygga läger eller ”mottagningscenter” i de länder som flyktingar färdas genom.

 • Enligt Khartoumprocessen ska EU också stödja en ”hållbar utveckling i ursprungs- och transitländerna” för att komma till roten av den olagliga migrationen. EU ska bidra till att utveckla ett regionalt ramverk för ”återvändande och återintegration med full respekt för mänskliga rättigheter”.