Hoppa till innehållet

Krisen i medelhavet

Svenska kustbevakningen räddar liv i Medelhavet

Den uttjänta fiskebåten på vilken flyktingar packats samman. Kustbevakningens befälhavare Joakim Håkansson säger att handelsfartygen tvingas hjälpa till med sjöräddningen. ”Vi hinner inte med alla, men lämnar ingen nödställd kvar på havet”, säger han.
Den uttjänta fiskebåten på vilken flyktingar packats samman. Kustbevakningens befälhavare Joakim Håkansson säger att handelsfartygen tvingas hjälpa till med sjöräddningen. ”Vi hinner inte med alla, men lämnar ingen nödställd kvar på havet”, säger han. Bild: Bild: Press/privat

Dagens ETC.

665 flyktingar räddades under en och samma dag på Medelhavet av den svenska besättningen på kustbevakningens fartyg Poseidon, som deltar i EU-operationen Triton. Befälhavaren på Poseidon, Joakim Håkansson, vittnar om en pågående humanitär katastrof. – Vi försöker hjälpa så många vi kan, men hinner inte med alla, säger han.

Besättningen på den svenska kustbevakningens fartyg Poseidon, som deltar i EU:s operation Triton för att undsätta nödställda flyktingar på Medelhavet, gjorde under förra veckan en rekordinsats då de på en och samma dag plockade upp 665 flyktingar. Sedan operationen startade den 1 juni har den svenska kustbevakningen undsatt totalt 3 539 människor. Poseidons befälhavare Joakim Håkansson berättar över satelittelefon att den 24 man starka besättningen fick jobba dygnet runt då de 665 flyktingarna fördes till den italienska kuststaden Taranto, där läkare och poliser tog emot dem för vård och registrering.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Första månaden: 68 procent rabatt

Från

Läs en hel månad med superrabatt. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln