USA-valet.

2016-11-07 12:00
 • Socialdemokratiska studentförbundets ordförande Elin Ylvasdotter kommer avsluta sitt kampanjarbete 	 för Hillary Clinton i Florida, en nyckelstat i valet. ”Om det är något val där man vill dra sitt strå till stacken är det detta”, säger hon. Bild: Åsa Secher
  Socialdemokratiska studentförbundets ordförande Elin Ylvasdotter kommer avsluta sitt kampanjarbete för Hillary Clinton i Florida, en nyckelstat i valet. ”Om det är något val där man vill dra sitt strå till stacken är det detta”, säger hon.
 • Rasmus Lenefors, socialdemokratiskt oppositionsråd i Huddinge, är på plats för sin femte valkampanj i USA. "Det finns få, om ens något annat land, vars val har så stor påverkan på resten av världen", säger han. Bild: Victoria Lenefors
  Rasmus Lenefors, socialdemokratiskt oppositionsråd i Huddinge, är på plats för sin femte valkampanj i USA. "Det finns få, om ens något annat land, vars val har så stor påverkan på resten av världen", säger han. 
 • SSU:s kommunkationschef Sofia Brändström är hoppfull om valutgången. "Jag tror vi vinner. Efter sista tv-debatten kändes det som att det var spiken i kistan för Donald Trump", säger hon. Bild: Privat
  SSU:s kommunkationschef Sofia Brändström är hoppfull om valutgången. "Jag tror vi vinner. Efter sista tv-debatten kändes det som att det var spiken i kistan för Donald Trump", säger hon.

Svenskarna: Så är det att jobba för Clinton

I morgon går USA till val.

In det sista sliter hundratusentals volontärer runtom i USA för att övertala så många som möjligt om att de ska rösta. Och några av dem har kommit hela vägen från Sverige.

Socialdemokratiska studentförbundets ordförande Elin Ylvasdotter har varit i Maine i helgen och knackat dörr hos väljare som är registrerade Demokrater. Målet är att få dem att gå och rösta i valet.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


– Man får vara väldigt inlyssnande så att man inte blir en mansplainer som kommer hit och ska förklara för amerikanerna hur det funkar här, säger hon.

Det här är hennes första valrörelse i USA. Att komma som svensk och vilja engagera sig i valet har varit enkelt. Precis som alla andra som vill hjälpa till och knacka dörr har hon fått en noggrann genomgång med tydliga och pedagogiska instruktioner.

– Det bygger på en enorm tillit, säger hon.

Tog tjänstledigt

Den här tisdagsmorgonen befinner hon sig i New York och har några timmar ledigt, men snart bär det av till Florida, en nyckelstat i valet.

– Om det är något val där man vill dra sitt strå till stacken är det detta. Bara tanken på Donald Trump som president får mig att känna att jag måste ta mitt ansvar, säger hon.

SSU:s kommunikationschef Sofia Brändström började planera sin resa över Atlanten redan innan det stod klart att Donald Trump skulle bli Republikanernas kandidat, men håller ändå med.

– Det skulle rita om hela kartan för världspolitiken om republikanerna vinner. Det är mycket som står på spel, för alla, säger hon.

Sofia Brändström har tagit tjänstledigt i två månader för att verkligen kunna vara en del av kampanjen. Just nu är hon i Kalifornien där arbetsuppgifterna är blandade. Ibland ringer hon runt för att locka fler volontärer, för två veckor sedan stod hon på ett universitetscampus och registrerade väljare och på helgerna knackar de dörr. Så här nära valet är allt fokus på att höja valdeltagandet, som i presidentvalen brukar vara runt 60 procent.

– Vi frågar dem om allt. När ska du gå och rösta? Vilken tid? Vilken lokal? Ska du köra bil dit? Ska du ta med din fru? Ska du gå ut med hunden innan eller efter? Det är ganska effektivt. Det handlar först om löftet att rösta, sen om hur det ska gå till, säger hon.

Läs vidare på nästa sida: Känner sig välkomna

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första månaden. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Hillary Clintons kampanj

Det har inte offentliggjorts hur många volontärer som arbetar för Hillary Clintons kampanj, men i juni hade organisationen 651 anställda kampanjarbetare med lön.

Antalet volontärer kan antas vara mångdubbelt fler, i januari uppgav Time Magazine att dåvarande konkurrenten Bernie Sanders hade omkring 400 000 volontärer på sin sida. 

Hillary Clinton har öppnat upp 489 lokala kampanjkontor runtom i landet.

Kontoren är placerade på de platser där man tror att dörrknackning och rundringning kommer att göra störst skillnad.

Donald Trump har 207 lokala kampanjkontor. 

Den 19 oktober hade Hillary Clintons kampanj samlat in 1,3 miljarder dollar i kampanjmedel, alltså motsvarande drygt 11 miljarder kronor. Motsvarande kampanjmedel för Donald Trump uppgick vid samma tidpunkt till 795 miljoner dollar, motsvarande drygt 7,1 miljarder kronor. 

Källor: Washington Post, Fivethirtyeight.com, TIME Magazine, Federal Election Commission