Åland.

2015-09-16 19:00
Bild: Alexei Nikolsky/AP

Svenskar byggde gayklubb på Putins tomt

Simon Gärdenfors från hip hop-duon Far & Son har hamnat på kollisionskurs med Ryssland sedan han tillsammans med ett gäng kompisar byggde en gayklubb på ryskägd mark på Åland.
– Ryssland ville förbjuda bögeri, Far & Son ville annat, säger han till Dagens ETC.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I söndags började bygget på Saltvik på Åland. Ett gäng män klädda i bygghjälmar, cowboyhattar och läder började bygga en kopia av den klassiska gayklubben Blue Oyster från Polisskolan-filmerna. Saltvik ägs av Ryssland sedan 1947, då all mark i Finland skrevs över till Sovjetunion. Senare ändrades ägandet till president Vladimir Putin själv och har bestått av tio hektar obyggd, men det har Simon Gärdenfors nu ändrat på.

– Vi gjorde det som ett inslag i vårt tv-program Samhällsjudo, vi hann festa en hel natt med läderbögar på klubben. Det var skoj, säger han.

Reaktionen lät inte vänta på sig. Efter att tidningen Nya Åland rapporterade om klubben har den ryska staten lämnat in en polisanmälan. ”Händelsen har rubricerats som besittningsintrång och renhållningsbrott”, skriver polisen på Åland i ett utskick.

– Det skulle vara kul om det här var droppen som fick bägaren att rinna över för Ryssland och får dem att starta krig. Att det blir det nya skottet i Sarajevo, säger Simon Gärdenfors.

Då och då kommer rapporter om ryska ubåtar i Stockholms skärgård, är du orolig för vedergällning?

– Allt som kan hända nu är bara positivt för oss. Vi har skapat något som är så ondskefullt att ju mer folk kämpar emot desto större växer det.