Utrikes.

2017-10-18 11:50
 • Irakiska trupper rycker fram mot Kirkuk. Bild: TT/APTN/AP
  Irakiska trupper rycker fram mot Kirkuk.
 • Irakiska styrkor från både regeringsarmén och shiamiliserna deltog i offensiven mot Kirkuk. Bild: Joakim Medin
  Irakiska styrkor från både regeringsarmén och shiamiliserna deltog i offensiven mot Kirkuk.
 • Kurdiska peshmergastyrkor hade kontrollerat Kirkuk och skyddat området från IS sedan 2014, men retirerade helt på måndagen. Bild: Joakim Medin
  Kurdiska peshmergastyrkor hade kontrollerat Kirkuk och skyddat området från IS sedan 2014, men retirerade helt på måndagen.
 • Kurdiska peshmergastyrkor hade kontrollerat Kirkuk och skyddat området från IS sedan 2014, men retirerade helt på måndagen. Bild: Joakim Medin
  Kurdiska peshmergastyrkor hade kontrollerat Kirkuk och skyddat området från IS sedan 2014, men retirerade helt på måndagen.

Svenska soldater på plats i konfliktens Kirkuk

I måndags överlämnade kurderna under dramatik kontrollen över miljonstaden Kirkuk till irakiska styrkor.

På samma plats har svenska försvarsmakten under stort hemlighetsmakeri inkvarterat sina soldater. Dagens ETC:s korrespondent Joakim Medin har träffat dem.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Bakom murarna till den stora militärbasen K1 dolde sig ett helt samhälle. Ett nätverk av vägar, byggnadskomplex, ett eget elkraftverk, parkeringar med långa rader av militärfordon. Inga bilder fick dock tas inne på K1. Det gick inte att fotografera hur två långa konvojer med förstärkningar av kurdiska peshmergasoldater körde in i basen. Det var först när jag lämnade K1 som jag fick en enda bild, av en målning på utsidan av muren. Den föreställde skjutande, framryckande stridsvagnar och en karta som visade ett enat Irak. Inget Kurdistan.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Militärbasen K1 strax utanför den irakiska, oljerika miljonstaden Kirkuk hade tidigare kontrollerats av den irakiska armén. De irakiska soldaterna flydde när Islamiska staten (IS) genomförde sin blixtoffensiv sommaren 2014 och peshmergastyrkor övertog ställningarna.

Men i måndags föll K1 ännu en gång i den irakiska arméns händer. Innan helgen förnyade Iraks premiärminister Haider al-Abadi sina krav om att kurderna skulle överlämna Kirkuks flygplats, alla oljefält, samt alla militära positioner som Irak tidigare kontrollerat. Kurderna vägrade och de politiska spänningarna växte.

Besök av svenska ÖB

I flera dagar förnekade Abadi att ett maktövertagande planerades, men på måndagsmorgonen skedde just detta. När irakiska regeringsstyrkor och shiamiliser ryckte fram utbröt enstaka eldstrider, men de tiotusentals peshmergasoldaterna retirerade nästan utan kamp. Den folkliga kurdiska vreden är dock stor, och spänningarna finns kvar.

USA har uppmanat alla sidor till att fokusera enbart på kriget mot den gemensamma fienden IS. Kirkuk har riskerat att sätta slutstriden mot IS i gungning – och Dagens ETC kan nu berätta att Försvarsmaktens uppdrag i Irak direkt också har påverkats av den kurdiska reträtten.

I slutet av september besökte jag K1 och basens kurdiske befälhavare Wasta Rasool. Bakom murarna träffade jag både amerikanska soldater och de svenska männen J och S från Försvarsmakten. J och S fick inte fotograferas, kunde inte lämna personuppgifter eller svara på några frågor. S kunde dock tala helt flytande sorani, sydkurdiska, vilket vittnar om Försvarsmaktens djupa engagemang i Kurdistan. Enligt Wasta Rasool fanns det över ett dussin andra svenska soldater där, och alla berättade de att Försvarsmaktens överbefälhavare Micael Bydén också hade besökt K1.

Inga andra svenska journalister har tidigare fått lov att träffa Försvarsmaktens personal på plats i Irak. Försvarsmakten och regeringen har varit mycket knapphändig med information. Den internationella koalitionen bedriver officiellt utbildning vid fem platser i landet: Bagdad, al-Asad, Camp Taji, Besmaya och Erbil. Sverige säger sig ha 70 soldater på plats i Erbil.

Gränsar till Hawija

Den svenska militära närvaron på K1 tillsammans med amerikanska soldater har varit logisk, eftersom Kirkuk gränsar till Hawija som var kontrollerat av IS fram till denna månads början. Här har kurderna varit i kanske störst behov av militärt stöd.

Men Kirkuk brukar också kallas ”lilla Irak” eftersom stadens befolkning består av både araber, kurder, turkmener och assyrier, med en flora av väpnade grupper i form av rivaliserande peshmergaförband, irakisk säkerhetstjänst och federal polis, turkmenska militanta grupper, shiamiliser och PKK-gerillasoldater. Området är omstritt, tillhör rent juridiskt Bagdad och det finns goda skäl till varför Försvarsmakten hållit sin närvaro hos kurderna hemlig.

”Inte påverkats”

Men de senaste händelserna i Kikruk bör ha påverkat även Sveriges militära insats mot IS. När jag ringer Försvarsmaktens pressekreterare Jesper Tengroth vill han inte bekräfta att svenska soldater varit i Kirkuk. Han kan inte heller ge några specifika kommentarer om insatsen i Irak eller de nya spänningarna där.

– Så här långt har personalen i Irak inte påverkats av de senaste händelserna. Men vi följer naturligtvis utvecklingen noga.

Men när kurderna nu drivits bort från K1 bör väl också svenskarna ha evakuerats från militärbasen?

– De uppgifter jag har är att personalen inte har påverkats. Men vi är ju beredda att vidta de åtgärder som behövs för att säkerställa säkerheten för vår personal.

Hänvisar till Wallström

USA har gett militärt stöd till både den irakiska armén och peshmerga. En talesperson för Pentagon sa till The Guardian på måndagen att amerikanska militära befäl på marken aktivt försökt medla mellan de irakiska och kurdiska parterna.

Jesper Tengroth känner inte till ifall svenska soldater på liknande sätt försökt medla, efter att de själva hamnat mitt i USA:s prekära situation i att stödja båda parterna i konflikten.

– Det kan jag inte svara på. Det får du fråga utrikesdepartementet om.

Utrikesminister Margot Wallström (S) har inte gått att nå för en kommentar om Försvarsmaktens uppdrag, eller om en eventuell svensk diplomatisk intervention i konflikten. Hennes presskontakter hänvisar till ett uttalande hon gjorde på måndagseftermiddagen, där utrikesministern säger att hon hoppas på dialog och inkluderande politik från Iraks sida. Margot Wallström betonar också hur viktigt det är att ha en utvecklad polisstyrka på plats i Irak, inför den dag då IS är nedkämpat.

Många bedömare i omvärlden har fruktat att olika rivaliserande grupper i Irak ska vända sig mot varandra, direkt efter att IS besegrats militärt. De senaste händelserna i Kirkuk visar hur detta nu hänt innan IS ens försvunnit – med direkta konsekvenser även för den internationella koalitionen.

Hemligt avtal?

Iraks premiärminister Haider al-Abadi började kräva att Irak skulle återfå kontrollen över det mycket oljerika Irak i samband med att kurderna genomförde sin kritiserade folkomröstning för självständighet den 25 september. Folkomröstningen inkluderade Kirkuk och andra omstridda territorier som både kurderna och Bagdad gör anspråk på.

Innan helgen som passerat presenterade Abadi nya krav om att kurderna bland annat skulle överlämna Kirkuks flygplats, alla oljefält i närområdet, alla militära positioner som Irak tidigare kontrollerat, alla fångar som tagits under kriget mot IS samt att Kirkuks kurdiske guvernör skulle avgå.

Abadi kallade ryktena om ett maktövertagande av Irak för ”fake news”, men dessa visade sig helt riktiga. Kirkuk lämnades sannolikt tillbaka i enlighet med ett hemligt avtal kurdiska ledare slutit med Bagdad, troligtvis under stor press från Iran.

Den svenska militära insatsen i Irak går ut på att inom ramen för den internationella koalitionen mot IS utbilda kurdiska peshmergaförband inom sjukvård, krigets lagar, strid i bebyggelse, detektering av improviserade sprängladdningar och hantering av farliga ämnen. I fjol godkände riksdagen att antalet soldater utökades till 70 stycken, som officiellt ska vara baserade i Erbil.