Utrikes.

2020-06-03 12:50
Ann Linde (S), utrikesminister / Protester i Phoenix. Bild: Pontus Lundahl/TT / Matt York/AP/TT
Ann Linde (S), utrikesminister / Protester i Phoenix.
Puffetikett
Dagens ETC

Svenska regeringen tyst om vapenexport – trots Trumps hot mot befolkningen

För första gången sedan kravallerna i Los Angeles 1992 kan USA komma att sätta in militär mot den egna befolkningen.

”Ett katastrofalt misstag”, säger före detta diplomaten Pierre Schori. Samtidigt är den svenska regeringen tyst i frågan.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

“Om en stad eller stat vägrar att göra det som krävs för att skydda sina invånares liv och egendom kommer jag att mobilisera USA:s militär för att lösa problemet åt dem.”

Med de orden förklarade president Donald Trump i måndags i praktiken krig mot de demonstranter som sedan mer än en vecka högljutt visat sin avsky mot den rasism inom poliskåren som ledde till George Floyds död.

Om Trumps hot verkställs vore det, enligt före detta toppdiplomaten och biståndsministern Pierre Schori (S), ett ”katastrofalt misstag”.

– Det vore att föra krig mot den egna befolkningen och en varningssignal mot omvärlden om att det blir en allt svårare luft att andas med Trump i Vita huset, säger han.

När det gäller hur Sverige bör agera går han rakt på sak.

– Trumps beteende bör fördömas klart och tydligt, såsom EU:s utrikeschef gjort då han ställt sig på demokratins sida. För Sveriges del bör man tala klarspråk om vad som sker och man bör pausa det militära samarbetet med USA så länge Trump är i Vita huset.

Vad “klarspråk” innebär anser Pierre Schori är en fråga för regeringen att fundera på.

”Kan inte titta på”

Alice Bah Kuhnke, EU-parlamentariker för Miljöpartiet, är också hon kritisk och har tagit initiativ till att EU-parlamentet går ut med ett fördömande mot USA och hur Trumps administration hanterar protesterna.

– Vi kan inte stillasittande bara sitta och titta på det som sker nu. EU och alla stater måste agera med kraftfulla fördömanden för då kan det bli kännbart för Trumpadministrationen, säger hon.

Däremot vill hon inte rakt ut kräva en stoppad, svensk vapenexport.

– Om USA använder militära vapen på sin befolkning är det ett folkrättsbrott som bör få allvarliga konsekvenser. Europa har historiskt starka band till USA, därför hoppas jag att det här kan mana till eftertanke. Det finns tydliga regelverk kring vapenexport som säger tydligt att vi kan agera om vi anser att landet bryter mot FN:s konventioner. Nu har han bara hotat, men jag förutsätter att ansvariga myndigheter följer det här noggrannt.

“Underblåser rasism”

Hon lägger också till att det som nu händer i USA är en logisk följd av Trumps presidentskap.

– Det är så upprörande. Allt som sker nu, polisvåldet, övergreppen och morden ska ses i ljuset av en president som byggt hela sitt presidentskap på en retorisk som underblåser rasism. Vi måste vara många som agerar kraftfullt mot det som nu händer.

Krav på stoppad export av materiel till USA som kan användas mot den egna befolkningen har luftats även i Storbritannien, där människorättsorganisationer krävt av regeringen att de fryser exporten av tårgas, gummikulor och kravallsköldar.

Regeringen tyst

Hur den svenska linjen ser ut är i dagsläget oklart. På en direkt fråga på Twitter från Vänsterpartiets utrikespolitiske talesperson Håkan Svenneling om fortsatt vapenexport svarar utrikesminister Ann Linde att det ”varit plågsamt att följa den senaste veckans händelser”, att ”rasism och polisövergrepp måste bekämpas” och att ”hot och våld mot journalister är oacceptabelt”.

Men inte ett ord om hur den svenska regeringen kommer att agera. Och inte heller när Dagens ETC söker ministern vill hon ge ett svar på frågan.

– Vi kommer inte att kunna kommentera frågan något mer, säger Klara Linder, pressekreterare för Ann Linde (S).