Utrikes.

2020-02-11 16:14
Sanders, Klobuchar och Sanders – några populära namn hos svenska ledarskribenter. Den sittande presidenten Donald Trump är mindre populär. Foton: TT/AP
Sanders, Klobuchar och Sanders – några populära namn hos svenska ledarskribenter. Den sittande presidenten Donald Trump är mindre populär.
Puffetikett
Dagens ETC

Svenska ledarskribenter: Så skulle vi rösta i USA-valet

USA är ett polariserat land. Men finns samma skiljelinjer kring kandidaterna även här i Sverige? Dagens ETC har frågat ledarskribenter från vänster, mitten och höger hur de själva skulle rösta i amerikanska valet.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Adam Cwejman
 

Politisk redaktör Göteborgs-Posten

– Skulle rösta oberoende, sannolikt socialt liberal, libertariansk kandidat eller någon av de mer moderata mittendemokraterna.

Karin Pihl
 

Ledarskribent Göteborgs-Posten

– Någon som inte försöker spränga hela Mellanöstern i luften.

Frida Park
 

Ledarskribent Dagen

– Någon annan kandidat. Många kristna är av tradition republikaner. Men de kristna är kluvna, även om närapå 90 procent av de evangelikala väljarna röstade på Donald Trump när det begav sig. De senaste turerna har gjort att många förfasas över den nuvarande presidentens omoral. Jag skulle inte kunna rösta på Trump och är glad att jag slipper ställas inför det val amerikanerna tvingas göra.

Anna Dahlberg
 

Politisk redaktör Expressen

– Vilken demokratisk kandidat som helst är bättre än Trump. Skälet är enkelt: Trump underminerar den liberala världsordningen och han skadar den amerikanska demokratin.

Erik Helmerson
 

Ledarskribent Dagens Nyheter

– Jag lutar åt Amy Klobuchar för att hon varken är Trump eller hipstervänster, vill överbrygga den djupa politiska klyftan, kommer från den trevliga delstaten Minnesota och gillar snö.

Matilda Molander
 

Politisk redaktör Vestmanlands Läns Tidning

– USA skulle må bra av att få en president som vet vad hen håller på med och som kan sänka tonläget i debatten, så jag hoppas på Joe Biden.

Lina Stenberg
 

Ledarskribent Arbetet

– Sanders. Det närmaste vi kommer en socialdemokratisk politisk ledare i USA just nu och en viktig motpol till den bisarra polariseringen och ojämlikhetsskapande politik som Trump drivit sedan 2016.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Martin Klepke
 

Politisk redaktör Arbetet

– Sanders har den djupa insikt om USA:s klasskillnader som behövs hos någon som på allvar vill förändra dem. Medan Trump i presidentvalet 2016 drev sin nantionalkonservativa linje och Clinton blev en politiker för medelklassen var Sanders den ende som lyfte arbetares villkor, till exempel stödet för de yrkesgrupper vars reallöner inte har stigit sedan 1970-talet.

Daniel Mathisen
 

Ledarskribent Dagens Arena

– Sanders. Han är den enda kandidaten som på allvar angriper kapitalets makt över det amerikanska samhället.

Peter Franke
 

Politisk redaktör Värmlands Folkblad

– Sanders. Han har lång erfarenhet, bred kunskap och ett välbehövligt radikalt program. Dessutom förmågan att entusiasmera och mobilisera de unga.

Anders Lindberg
 

Politisk chefredaktör Aftonbladet

– Jag skulle rösta på en get om den var Demokraternas kandidat mot Donald Trump. Finns ingen i deras startfält jag inte skulle rösta på.

Pernilla Ericson
 

Ledarskribent Aftonbladet

– Jag skulle rösta på den kandidat Demokraterna tar fram, eftersom den antidemokratiska utvecklingen i USA oroar mig. Landets kvinnor bör se med skräck på risken för fler konservativa i Högsta domstolen, aborträtten är avgörande för kvinnohälsan. Vi har dessutom inte tid med en amerikansk president som knuffar ödesfrågan klimathotet framför sig i ytterligare fyra år, och därtill förvärrar krisen.

Annie Hellquist
 

Tf chefredaktör Arbetaren

– Jag skulle rösta på Sanders för att han är den av kandidaterna som på riktigt har något som liknar en folkrörelse bakom sig. Medvind för Sanders ger rörelsen medvind och det, om något, är vad som krävs för att utmana status quo.

Tor Gasslander
 

Tf chefredaktör Flamman

– Förutsatt att Sanders blir Demokraternas kandidat, vilket jag tror, skulle jag rösta på honom. Han är den enda i hela startfältet som står för en ens någorlunda human politik. Väljer de någon annan skulle jag möjligen släpa mig till vallokalen som en ren protest mot den bokstavliga fascist som innehar ämbetet idag.

Anna-Klara Bratt
 

Chefredaktör Feministiskt perspektiv

– Sanders ligger närmast till hands men jag tror tyvärr inte att han kommer igenom hela vägen. Vill ju också gärna se en kvinna, men det finns ingen given lösning från min horisont.