Utrikes.

2016-11-25 08:10
  • Nato Shavlakadze på AVNG (Anti-violence network of Georgia).
    Nato Shavlakadze på AVNG (Anti-violence network of Georgia).
  • Sedan Indien och Thailand stängt dörren för västerländska par på jakt efter surrogatmammor    har Georgien seglat upp som ny destination för ofrivilligt barnlösa svenskar. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.  Bild: Sergei Grits/TT
    Sedan Indien och Thailand stängt dörren för västerländska par på jakt efter surrogatmammor har Georgien seglat upp som ny destination för ofrivilligt barnlösa svenskar. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.

Surrogatboom i laglöst  Georgien

Sedan Indien och Thailand stängt dörren för västerländska par på jakt efter surrogatmammor har Georgien seglat upp som ny destination för ofrivilligt barnlösa svenskar.

Men landets bristfälliga regler kring surrogatskap kan få förödande konsekvenser för dem som ställer upp som surrogatmamma.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Vi kan kalla henne Natela. Hon behöver pengar, låter sig lockas av löften om tusentals dollar mot att hon som surrogatmamma föder ett barn åt ett israeliskt par. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Hon går igenom medicinska tester, skriver på kontrakt och behandlas. I sjunde månaden föder hon tvillingar. Ett barn dör direkt vid förlossningen, det andra överlever några veckor.

Det israeliska paret reagerar med att beskylla henne för att ha dolt en sjukdom och kliniken vägrar betala den överenskomna summan. I stället får hon 2 500 amerikanska dollar, hälften av det utlovade arvodet.

Natela är fattig, outbildad, förstår knappt vad hon själv skrivit på.  Men hon tar strid, anlitar en advokat, pantsätter sin lägenhet för att ha råd. 

I dagsläget har frågan ännu inte avgjorts. Natelas advokat-räkningar överstiger redan summan som kliniken är skyldig henne. Och om domen går emot henne har hon inte råd att lösa in panten.

Okänd mark

Enligt Migrationsverket ansökte i snitt ett par i veckan om svenskt medborgarskap för ett surrogatbarn 2014. Hur många som kommer från Georgien är oklart, men troligt är att det rör sig om ett tiotal. Exakta siffror är svåra att hitta. Överlag är statistiken kring surrogatmödrar i Georgien okänd mark, enligt Nato Shavlakadze på AVNG, Anti-violence network of Georgia, som också är den som berättar historien om Natela. 

– Vi vet inte hur många kliniker i Georgien som sysslar med sånt här eller hur många fler som råkar illa ut. Det finns inga regleringar kring surrogatmödraskap. Enda kravet är att man fött barn tidigare och att man är frisk. Många gör det för att få en inkomst, säger hon.

Läs vidare på nästa sida: Medicinsk turism

Länder som tillåter kommersiellt surrogatskap

Kambodja

Cypern (under särskilda omständigheter)

Indien (under förutsättning att ansökandes hemland tillåter det)

Mexiko (delstaten Tabasco)

Nepal (medborgare får dock inte vara surrogatmödrar)

Thailand (endast för medborgare)

Ukraina/Georgien (endast för heterosexuella par)

USA

Polen (själva behandlingen måste utföras utomlands)

(Utöver dessa tillåts altruistiskt surrogatskap i Australien, Kanada, Grekland och Storbritannien.)

Källa: familiesthrusurrogacy.com

Kostnad för surrogatskap

USA: 150 000 dollar

Ukraina: 47 000 dollar

Kambodja: 42 500 dollar

Siffrorna är uppskattningar av den totala kostnaden. Olika länder är dock svåra att jämföra på grund av alla osynliga kostnader som tillkommer och som beror på hur mycket vård respektive juridisk hjälp surrogatmödrar och tilltänkta föräldrar behöver.

Källa: sensiblesurrogacy.com

Hur många surrogatbarn föds det?

Till Sverige räknar man med att det kommer ungefär 50 surrogatbarn per år. 

I USA föds ungefär 450 surrogatbarn varje år.

Altruistiskt surrogatskap kallas det när surrogatmamman bara ersätts för utgifter som uppkommit i samband med graviditeten.

Georgien placerade sig år 2014 på plats 76 i FN:s Human development index (HDI), som ger ett jämförande mått på olika faktorer som bestämmer ett lands välfärdsnivå. Sverige intog samma år plats 14.