Utrikes.

2020-02-25 09:53
De Grönas Katharina Fegebank, toppkandidat i Hamburg, och Annalena Baerbock, partiledare, jublar efter valresultatet. Bild: Kay Nietfeld/dpa/AP
De Grönas Katharina Fegebank, toppkandidat i Hamburg, och Annalena Baerbock, partiledare, jublar efter valresultatet.
Puffetikett
Dagens ETC

Succéval för de gröna i Hamburg – dubblat stöd

Socialdemokraterna behåller makten efter delstatsvalet i Hamburg. De Gröna dubblerar sina röster till drygt 24 procent, samtidigt som kristdemokraterna gör sitt sämsta delstatsval på 70 år. Högerextrema AfD backar, klarar femprocentsspärren med minsta marginal.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Trots att socialdemokratiska SPD backar med nära 7 procentenheter jublades det på valvakan i Hamburg på söndagskvällen. SPD fick till slut 39,2 procent, vilket är ett av de bästa valresultaten på flera år. Peter Tschentscher (SPD) kommer därmed att sitta kvar som borgmästare i Tysklands näst största stad.

Sannolikt väntar nu en koalition med miljöpartiet De Gröna, som går kraftigt framåt och får slutligen 24,2 procent, närapå en fördubbling jämfört med förra valet 2015. I stora delar av innerstaden, med områden som St Pauli, är De Gröna största parti med uppåt hälften av rösterna.

Vänsterpartiet Die Linke går svagt framåt och landar på 9,1 procent.

Samtidigt backar Angela Merkels regeringsparti, kristdemokratiska CDU, kraftigt till 11,2 procent. Det är det sämsta resultatet för det statsbärande partiet i något tyskt delstatsval på 70 år.

Flera analyser kopplar samman CDU:s ras med det skandalartade valet av delstatspresident i Thüringen för ett par veckor sedan, då en liberal kandidat valdes av CDU tillsammans med högerextrema AfD. En politisk jordbävning som ledde till att partiledaren Annegret Kramp-Karrenbauer aviserade sin avgång.

Högerextrema över gränsen

Högerextrema Alternativ för Tyskland, AfD, går också bakåt i Hamburg och såg ett tag ut att ramla ur ett delstatsparlament för första gången. Men när de slutgiltiga röstsiffrorna presenterats fick AfD 5,3 procent och klarade sig därmed kvar med knapp marginal.
Marknadsliberala FDP däremot nådde bara upp till 4,9 procent och förlorar därmed sina mandat i Hamburg. 

Robert Habeck, en av två partiledare för De Gröna, kallade valresultatet ”fantastiskt” och att de nu är beredda att ta ansvar för framtiden.

– Vi har en väldigt utmanande situation för demokratin i Tyskland, och CDU sitter fast med sina egna problem. Det kommer vara upp till oss att ge landet en riktning och förtroende, säger Habeck i tysk tv.

Valresultatet i Hamburg

SPD: 39,2%

De Gröna: 24,2%

CDU: 11,2%

Die Linke: 9,1%

AfD: 5,3%

FDP: 4,9%

Övriga: 6,2%

Valdeltagande: 63,3% (+6,8).

Källa: ZDF