Utrikes.

2021-07-21 07:23
Bild: TT/AP/Anupam Nath
Puffetikett
Dagens ETC

Studie: Miljontals människor kan ha dött av covid-19 i Indien

Över 400 000 personer har dött med covid-19 i Indien, enligt officiella siffror. Men en ny studie visar att överdödligheten i landet kan vara upp emot tio gånger högre än det.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Experter har anmärkt på att den officiella dödssiffran i Indien troligtvis är mycket lägre än den ”sanna” siffran. Nu har den hittills största studien om överdödlighet i landet under pandemin slutförts. I rapporten så uppskattas överdödligheten under pandemiperioden, det vill säga antalet fler människor som dött jämfört med den förväntade siffran, vara någonstans mellan tre och drygt fem miljoner människor, enligt Reuters.

"Det egentliga dödstalet är troligtvis några miljoner, inte hundratusentals, vilket förmodligen gör detta till Indiens största tragedi sedan landets självständighet", står det i rapporten.

Världshälsoorganisationen och andra experter har återkommande sagt att det egentliga dödsantalet i världen är betydligt högre än de officiella siffrorna. Den här veckan har den totala siffran världen över för avlidna under pandemin passerat 4,1 miljoner. Rapporten från Indien menar att ett värsta scenario kan innebära att över fyra miljoner människor har dött med covid-19 bara i ett land.

– Vi har ingen anledning att dölja dödsfall…många personer har sagt att Indiens regering döljer dödsiffran. Den indiska regeringen sammanställer och rapporterar helt enkelt de siffrorna som skickas till oss från myndigheter, säger Mansukh Mandaviya, landets hälsominister till BBC   

Även i Sverige så har covid-19 inneburit överdödlighet. Enligt Socialstyrelsen så bidrog covid-19 till att mer än 7 000 fler dog under 2020 jämfört med snittet för åren 2015–2019. Det är alltså lägre än förra årets siffror för hur många som dog med covid: 9 441.