Utrikes.

2018-09-14 11:45
Amerikanska medier har avslöjat att Donald Trump haft kontakt med upproriska militärer från Venezuelas armé som vill ha hjälp med att avsätta landets president Nicolas Maduro.  Bild: Ariana Cubillos/AP och Evan Vucci/AP
Amerikanska medier har avslöjat att Donald Trump haft kontakt med upproriska militärer från Venezuelas armé som vill ha hjälp med att avsätta landets president Nicolas Maduro.
Puffetikett
Dagens ETC

Starka reaktioner mot Trumps planer på kupp i Venezuela

Trump-administrationen har haft hemliga möten med upproriska militärer från Venezuelas armé som vill ha hjälp av USA att genomföra en kupp mot landets president Nicolas Maduro.

Nyheten har väckt stor uppmärksamhet i flera länder i Sydamerika – länder som har brutala erfarenheter av USA-stödda kupper.

Det är New York Times och CNN som avslöjat kontakterna med officerarna. New York Times har talat med tjänstemän från USA och en före detta hög militär från Venezuela som deltagit i samtalen.

Att öppna en hemlig kanal till kuppmakare i Venezuela innebär ett högt spel för Trump-administrationen på grund av USA:s historia när det gäller militärkupper i Sydamerika.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Det finns starkt hat mot USA i länder som Guatemala, Nicaragua, El Salvador, Kuba, Brasilien och Chile där de stött kupper och kuppförsök. Dessutom har landet en historia av att accepterat och understött grymheter utförda av militärregimer under kalla kriget.

Misstankar om brott

Vita Huset vill inte kommentera specifika frågor om förhandlingarna men säger i ett uttalande att det är viktigt att delta i en ”dialog med alla venezulaner som visar en önskan om demokrati” och att ”ge en positiv förändring till ett land som lidit så mycket under Maduro”.

En av de officerare som förhandlade om stöd för en kupp i Venezuela var av USA misstänkt för korruption och uppsatt på landets svarta lista med åtföljande sanktioner. Han och andra har tidigare anklagats av USA under Obama för en rad brott: tortyr av oppositionella, olaga arrester av meningsmotståndare och narkotikahandel.

Stärker Maduro

Enligt Vita Huset beslöt Trump-administrationen sig för att inte stödja kuppmakarna och av planerna blev inget denna gång. Men administrationens bredvilja att träffa kuppmakare har slagit hårt mot USA:s trovärdighet i regionen.

De flesta sydamerikanska ledarna anser att Maduro-regimen är en auktoritär regim som slagit sönder landets ekonomi genom korruption och skapat en nödsituation i landet.

Men det som kan leda till ett stöd för Maduro är att han hävdar att ”imperialisterna i Washington” aktivt försöker avsätta honom genom en militärkupp. Något som bekräftas av de hemliga mötena. Många ledare i en rad Syd- och Mellanamerikanska länder kommer mjukna i kritiken av Maduro.

– Detta kommer att slå ner som en bomb i regionen säger Mari Carmen Aponte, som var Obamas ledande diplomat när det gäller Latinamerikanska länder.

Uttalande fördöms

Venezulanska militärer hade tidigare sökt stöd hos Obama för att kunna avsätta Maduro men då avvisats. Men när president Trump i augusti förra året slog fast att USA har en ”militär plan” för Venezuela uppfattades det av upproriska militärer som ett budskap till dem från den amerikanske presidenten.

Trumps uttalande fördömdes av USA:s allierade i Sydamerika och av samarbetsorganisationen Organization of American Staes, OAS, där USA tillsammans med 35 stater i Syd-och Nordamerika är medlem.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Venezuelas kris

Venezuela genomgår en mycket djup politisk, ekonomisk och humanitär kris. Landets inflation beräknas gå upp till 1 000 procent på årsnivå.

Regimen i Venezuela och president Nicolas Maduro har anklagats för att bryta mot de mänskliga rättigheterna och flera miljoner venezulaner är på flykt till framför allt grannländerna.

Regimen har avskaffat parlamentets möjligheter att handla och ersatt det med en egen utsedd folkförsamling.

President Maduro utsattes för ett annat för en dryg månad sedan då en drönare laddad med sprängmedel exploderade bredvid honom. Maduro skadades dock inte.