Utrikes.

2018-04-21 10:00
Vindkraft i Costa Rica.
Vindkraft i Costa Rica.

Stark medvind för vindkraften

Inom tio år väntas den globala vindkraften växa sig dubbelt så stor, enligt ny forskning. Även i Sverige, som idag har näst mest installerad vindkraft per capita i världen, väntas kapaciteten öka stort.

Den globala vindkraften kommer att fördubblas till år 2027, enligt ny forskning från analysföretaget Make Consulting. Minskande skattelättnader i USA som väntas snabba på utbyggnaden av vindkraft, fler tillväxtmarknader och ett uppsving för vindkraft till havs anges som viktiga orsaker, skriver Green Tech Media.

Bara i Kina väntas vindkraft till havs öka med mer än tre gigawatt om året mellan 2022 och 2027, enligt prognosen. I Latinamerika planerar Argentina, Brasilien, Colombia, Mexiko och Peru
satsningar som i snitt ska öka
kapaciteten med 14 procent per år.

Konsulterna tror också på en årlig tredubbling av vind-kapaciteten i Mellanöstern och Afrika. Bara i Saudiarabien finns redan kontrakt på motsvarande 1,2 gigawatt.

Riskabla marknader

En del av de lovande tillväxtmarknaderna, som exempelvis Egypten och Iran, framstår dock som riskabla för investerare, menar konsultföretaget. Svajiga regelverk i länder som Australien och Sydafrika kan också göra det svårt för investerare.

– Men hoppfullt för framtiden är att vi ser verkliga projekt under konstruktion, som är nära slutförande på alla tillväxtmarknader, säger Luke Lewandowski, forskningschef på Make Consulting till Green Tech Media.

En tredjedel av energibehovet

I norra Europa går trenden mot allt fler vindkraftsanläggningar till havs. I Sverige, Danmark, Storbritannien och Irland byggs hälften av all ny vindkraft utanför kusterna. I södra Europa däremot kommer vindkraft på land fortsätta dominera de närmaste åren. Där utmärker sig bland annat Italien som väntas öka kapaciteten med 40 gigawatt.

Även i Östeuropa ökar intresset för vindkraft. En gigawatt kommer att installeras på land till 2024 i östra Europa enligt prognosen, samtidigt som Polen förväntas installera lika mycket vindkraft till havs.

Make Consultings prognoser överensstämmer med beräkningar från branschorganisationen Wind Europe.

Wind Europes huvudscenario förutspår att drygt 320 gigawatt ny vindkraftskapacitet  kommer installeras i EU till 2030, varav knappt en fjärdedel till havs.

– Det är mer än dubbelt så mycket vindkraft jämfört med årsskiftet 2016/17. Med den kapaciteten kommer vindkraften producera 888 terrawattimmer el, det är lika med 30 procent av EU:s energibehov, säger Andrew Canning.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Vindkraft

Sverige har näst mest installerad vindkraft per invånare i världen. Danmark ligger på första plats, enligt Solar super states ranking 2017. I Danmark kommer 40 procent av all
elproduktion från vindkraft, den högsta andelen i världen.

Vindkraft levererar knappt 15 procent av den el vi använder i Sverige.

Störst sett till total installerad vindkraft i Europa är Tyskland, följt av Spanien och Storbritannien. Sverige kommer på sjätte plats (2015).

Den globala ledaren är Kina, som har över en tredjedel av världens installerade vindkraftskapacitet.