Utrikes.

2017-03-21 15:00
 • Gigawatts enorma solpanelfält består av 17 hektar solpaneler. Fältet producerar i snitt 15 gigawatttimmar om året. Bild: Gunnar Wesslén
  Gigawatts enorma solpanelfält består av 17 hektar solpaneler. Fältet producerar i snitt 15 gigawatttimmar om året.
 • Theresa Sekamana har ett eget företag som arbetar med att bygga upp vattenkraft som distribuerar el både utan nät eller i mikronät. Bild: Gunnar Wesslén
  Theresa Sekamana har ett eget företag som arbetar med att bygga upp vattenkraft som distribuerar el både utan nät eller i mikronät.
 • "Vi producerar bara el till Rwandas stamnät och spänningen är så hög att det inte går att koppla in någon el lokalt. I stället försöker vi hjälpa dem genom att berätta hur de ska göra för att få solenergi till sitt eget hushåll", säger Twaha Twagirimana, Bild: Gunnar Wesslén
  "Vi producerar bara el till Rwandas stamnät och spänningen är så hög att det inte går att koppla in någon el lokalt. I stället försöker vi hjälpa dem genom att berätta hur de ska göra för att få solenergi till sitt eget hushåll", säger Twaha Twagirimana,
 • Bild: Gunnar Wesslén
 • ”Vårt viktigaste mål är att samtliga rwandier ska ha elektricitet under 2020”, säger Rwandas biträdande infrastrukturminister Christian Rwakunda. Bild: Gunnar Wesslén
  ”Vårt viktigaste mål är att samtliga rwandier ska ha elektricitet under 2020”, säger Rwandas biträdande infrastrukturminister Christian Rwakunda.
 • En elrevolution är de små cykelburna laddningsstationerna som företagsamma invånare på landsbygden hyr in sig på. Bild: Indiegogo
  En elrevolution är de små cykelburna laddningsstationerna som företagsamma invånare på landsbygden hyr in sig på. 
 • Utanför flyktinglägret Mahama finns kiosker med solpaneler på taket. Dit kan invånarna komma för att ladda sina mobiltelefoner, och de kan dessutom köpa små soldrivna lampor och annan utrustning. Bild: Gunnar Wesslén
  Utanför flyktinglägret Mahama finns kiosker med solpaneler på taket. Dit kan invånarna komma för att ladda sina mobiltelefoner, och de kan dessutom köpa små soldrivna lampor och annan utrustning.
 • Serge Kajeguhakwa jobbar med mindre solpaneler direkt till enskilda hushåll eller små sammanslutningar: "Vi måste få en lokal produktion av el direkt till de som behöver den." Bild: Gunnar Wesslén
  Serge Kajeguhakwa jobbar med mindre solpaneler direkt till enskilda hushåll eller små sammanslutningar: "Vi måste få en lokal produktion av el direkt till de som behöver den."

Solrevolution pågår i Rwanda

Från att ha varit ett av världens fattigaste länder på 90-talet har Rwanda haft en otrolig utveckling. Nu håller landet på att elektrifieras – till allra största del med hjälp av förnybar energi.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det är solen, vid sidan av vattenkraften, som ska ge elektricitet och utveckling till det lilla landet mitt i Afrika. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


För 23 år sedan slogs Rwanda sönder och samman genom det fruktansvärda folkmord som kostade cirka en miljon människor livet.

Det var landets majoritetsbefolkning av hutuer som försökte utrota alla ur minoriteten tutsier i landet. Det misslyckades, men priset var fruktansvärt högt.

I dag är antalet tutsier lika hög som tidigare genom att flyktingar från de omkringliggande länderna flyttat hem till Rwanda igen.

Omstart

Men det paradoxala är att folkmordet gav möjligheter till en total omstart. De gamla institutionerna var raserade, den gamla makteliten avsatt och det gick att börja från början igen.

Allt det här blir tydligt när man åker genom det bergiga lilla landet. Några timmar utanför huvudstaden Kigali i nordvästlig riktning svänger jag av huvudvägen. Jag åker in på små lokalvägar med djupa gropar – knappt mer än kostigar.

Längs vägen ligger ett pärlband av små byar. Rwanda är Afrikas mest tätbefolkade land, men ingen av byarna har elektricitet. Här är det fotogenlampor och träbriketter som står för ljuset och energin till matlagningen.

Men efter en kulle ser jag plötsligt ett enormt fält av något som ser ut som metallplattor torna upp sig 

Hjälp till egenproduktion

Jag har kommit fram till Gigawatts enorma solpanelfält. 17 hektar solpaneler pryder en kulle och här finns det plötsligt elledningar. Fältet producerar i snitt 15 gigawatttimmar om året.

– De som bor i byarna har kommit till oss och frågat om de får dra en ledning från våra paneler till sina hem. De har svårt att förstå när jag säger att det inte går, säger Twaha Twagirimana, som är driftsansvarig för fältet.

– Vi producerar bara el till Rwandas stamnät och spänningen är så hög att det inte går att koppla in någon el lokalt. I stället försöker vi hjälpa dem genom att berätta hur de ska göra för att få solenergi till sitt eget hushåll.

Det finns långtgående planer på att bygga ut solcellsfälten i området. 

– Vi kommer inte kunna göra solpanelsfältet större, utan vi kommer istället att bygga upp minst ytterligare ett lika stort fält, säger Twaha Twagirimana.

Men detta kommer inte att hjälpa byborna i närheten. Det visar snarare på svårigheterna att genom storskaliga lösningar få energi överallt där det behövs. Medan solpanelsfältet producerar el till industrier och storstaden Kigali finns det ingen el för vanliga hushåll på landet.

"Måste få en lokal produktion"

Serge Kajeguhakwa arbetar med satsningar på mindre solpaneler direkt till enskilda hushåll eller små sammanslutningar.

– Ska vi kunna ge billig el till alla rwandier kan vi inte bara bygga upp stora stamnät, vi måste få en lokal produktion av el direkt till de som behöver den, säger han, och fortsätter:

– Det kan vi ordna genom enskilda solpaneler till ett hem eller små mikronät. Vi erbjuder en enkel solpanel som ger ljus till tre till fem lampor, möjlighet att ladda telefonen och som kan driva till en mindre tv för en investering på under 1500 kronor. Med hjälp av staten kan vi ge subventioner och större delen på avbetalning under två till tre år. För en större anläggning som också klarar av kylskåp, fläkt och en större tv är kostnaden ungefär 2 250 kronor.

Hälften av energin förnybar

Serge Kajeguhakwas förtag, E.R.Group, bygger också upp mikronät som binder samman flera lokala solelsproducenter i en by så att de kan dela på vad de producerar.

– Vi driver elektrifieringen mycket aggressivt och jag tror att vi kommer att uppnå att hälften av alla rwandier har tillgång till el redan vid nästa årsskifte.

– Men ett problem är att vi inte är borta från fossilt ännu. I år kommer vi upp till att mer än hälften av all energi är förnybar, men som det ser ut nu blir gasen kvar ett bra tag till, säger Serge Kajeguhakwa.

Mål till 2020

Rwandas auktoritära regim under president Kagame har satsat allt på att bygga upp ett land utan korruption, grundat på utbildning och nya verksamheter. Det är nödvändigt, Rwanda har inga naturtillgångar att tala om – landets förebild som stat är Singapore.

Ett av Rwandas mest prioriterade områden är energiförsörjningen. Mindre än tio procent av befolkningen hade i slutet av 90-talet tillgång till elektricitet, och den el som fanns kom antingen från ineffektiva vattenkraftverk eller dyra dieselgeneratorer.

Ministeriet för infrastruktur är ett av Rwandas mäktigaste departement. Det märks tydligt när vi åker in genom den välbevakade infarten till den stora betongbyggnaden.   Vakterna är utrustade med automatkarbiner och säkerheten är hög. Men utan alltför mycket byråkrati släpps jag in till Rwandas biträdande infrastrukturminister Christian Rwakunda. 

Rwakunda är en mycket energisk man i 40-årsåldern som direkt börjar prata om de långtgående målsättningarna i dokumentet Vision 2020 som styr det politiska arbetet:

– Vårt mål är att ge alla rwandier el och den ska komma i så hög grad som möjligt från förnybara och utsläppsfria källor, säger han med hård röst, och det ska vi uppnå.

I dag har Rwanda nått upp till att ungefär 27 procent av alla rwandier har elektricitet och andelen förnybar energi ligger på drygt 50 procent. Men det är långt kvar till målen.

– Vi ska enligt planerna se till att 70 procent av befolkningen har tillgång till elektricitet vid utgången av nästa år och det är väl lite tveksamt om vi når ända fram.  Men vårt viktigaste mål är att samtliga rwandier ska ha elektricitet under 2020. säger den biträdande ministern.

Läs vidare på nästa sida: Öppnar för investeringar