ETC på plats.

2020-03-17 09:04
 • Parisarna ställer upp och hjälper gamla och sköra med att handla mat och gå till apoteket. Bild: Rafael Yaghobzadeh/AP
  Parisarna ställer upp och hjälper gamla och sköra med att handla mat och gå till apoteket.
 • Skolorna är stängda på obestämd tid. Bild: Thibault Camus/AP
  Skolorna är stängda på obestämd tid. 
 • Människor håller avstånd när de köar till ett bageri i centrala Paris. Bild: Michel Euler/AP
  Människor håller avstånd när de köar till ett bageri i centrala Paris.
Puffetikett
Dagens ETC

Solidariteten sprider sig i Paris – invånarna ställer upp för gamla och sköra

Coronaviruset sprider sig snabbt i Frankrike. Regeringen har i likhet med flera grannländer tagit till drastiska åtgärder. Skolor, restauranger, butiker – hela landet är i princip stängt, förutom det mest nödvändiga som mat och mediciner. Det enda som sprider sig snabbare än viruset är solidariteten.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Prenumerera digitalt

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast 26 september så får du en hel månad för bara 39 kronor. Avsluta när du vill.

Prenumerera på papper

Från

327 kr

Beställ här!

Få tidningen både på papper och digitalt. Betala per månad.

– Kom inte nära men glöm inte att skriva upp dig som medborgarreserv, ropar en man.

Solen strålar, magnolian blommar – våren har kommit till Frankrike. Men precis som i stora delar av världen är detta ett samhälle i kris. Mannen som ropar ut samma budskap om och om igen har skrivit adressen till kommunens webbplats med stora bokstäver på en skylt. Där kan man skriva upp sig som medborgarreserv under corona-krisen.

Tyngsta åtgärderna sedan kriget

Kommunen Carrières-sous-Poissy, en förort till Paris, har många äldre invånare som talar många språk. Språkkunskaper efterfrågas – men egentligen vem som helst som inte tillhör riskgrupperna. Eftersom alla skolor stängts igen efterfrågas även  barnpassning.

I torsdags förra veckan meddelade president Emmanuel Macron att landets hela skolväsende – inkluderat daghem och fritids – skulle stänga igen på obestämd tid. Däremot fortsatte kollektivtrafik och kommers fungera, folk uppmanades bara att hålla avstånd och tvätta händerna. Men efter stora gula västar-protester på lördagseftermiddagen och ett sprudlande uteliv på Paris barer och nattklubbar annonserade premiärminister Édouard Philippe ännu ett tal. På lördagskvällen meddelades att landets alla kommerser – förutom det allra mest nödvändiga som matbutiker och apotek skulle stängas från och med midnatt. Inte ens under andra världskriget stängdes så stora delar av samhället ned.

Bland chockreaktioner som ilska, rädsla och förvirring utmärkte sig snart något annat:  civilsamhället mobiliserade. Direkt efter presidentens tal på torsdagen exploderade sociala medier med initiativ. Folk fann vägar att agera solidariskt trots de ökade kraven på social distansering. Facebook-grupper och liknande på sociala nätverk bildades runt ”corona- och grannsolidaritet”. Där erbjöds tjänster till de som var sköra eller sjuka. Virusets största riskgrupper. Flera av dessa började sätta press på sina lokala kommuner. Det här här skedde i slutet av förra veckan.

Kommunerna ryckte in

Under helgen följde de stora uppmaningarna från regeringen på varandra. Fransoserna blev allt mer begränsade.

Med rekordlågt valdeltagande hölls på söndagen Frankrikes alla kommunalval, precis som planerat. Ryktena hade börjat gå om att den andra valomgången kanske inte ens skulle kunna hållas – Frankrikes valsystem har alltid två omgångar om inte någon enskild kandidat får mer än hälften av rösterna. Dödssiffrorna i landet började rusa i en takt som liknar dem i Italien. Första valomgångens siffror gav den sittande borgmästaren i Paris, Anne Hidalgo, en klar ledning inför den andra omgången.

Men valvakorna i franska medier handlade väldigt lite om valet. Precis allt kretsar kring coronavirusets spridning och dess dramatiska konsekvenser.

Behöver medborgares hjälp

Till alla inskrivna i röstlängden skickades den här gången inte bara information om vallokaler och dylikt, utan även särskild corona-information. Där stod att kommunen hade inrättat en särskild medborgarreserv att anmäla sig till.

Carine Balsara är social-ansvarig på kommunen i Carrières-sous-Poissy.

– Krisen ledde till ett väldigt starkt socialt tryck, folk hörde av sig per telefon, via mejl och i våra sociala nätverkskanaler och väldigt många ville erbjuda sin hjälp. Det här skedde över hela landet. Vi inrättade en medborgarreserv för att hjälpa de sköraste i samhället och ett hundratal har redan anmält sig trots att formuläret skickades till hushållen idag. Det viktiga här är att mobilisera digitalt så att folk håller den sociala distansen, säger Carine Balsara.

Det handlar om att gemensamt ta hand om de äldre och sjuka i sitt grannskap. Allt från att ringa flera gånger om dagen, handla mat och gå till apoteket.

– Det finns enormt många människor som inte har förberett sig på ett sådant här scenario och som är extra utsatta när saker och ting blir svåra för alla. Utan civilsamhället, medborgarna, skulle vi aldrig klara av den svåra uppgift vi har framför oss. Det pratas mycket om hur oansvariga många är som fortsätter leva som vanligt – men det jag ser är ett stort ansvarstagande, säger Carine Balsara.

”Det känns mycket fint”

Anne Pouille, 83, bor i Carrières-sous-Poissy. Hon lever ensam efter att hennes man gått bort. Dagens ETC får tag på henne genom medborgarreserven. Hon har fått hjälp med att storhandla och blir uppringd regelbundet.

– Ja, det här får bli som det blir nu för min del. Det känns mycket fint att folk bryr sig om en i alla fall. Det är mycket solidariskt och det är fint. Jag har aldrig tidigare fått så mycket mänsklig värme, trots att jag knappt får träffa en själ, säger Anne Pouille och skrattar.

Stängt land

12 mars: Coronaviruset sprider sig snabbt och okontrollerat i Frankrike. Frankrikes president Emmanuel Macron beslutar att stänga landets alla daghem, fritids och skolor. Olika solidaritetsprojekt föds på internet i sociala nätverk.

14 mars: Premiärminister Édouard Philippe meddelar att även landets alla kommersiella verksamheter stänger, allt som inte är direkt livsnödvändigt, som mat och medicin.

15 mars: Det hålls lokalval i Frankrikes drygt 35 000 kommuner – trots att landet i princip är stängt. Valdeltagandet rekordlågt, valvakorna handlar enbart om coronaviruset.