Utrikes.

2014-02-26 16:12
 • Tolvåriga Emilia vill jobba på restaurang eller bageri när hon blir stor. Bild: Emma Sofia Dedorson
  Tolvåriga Emilia vill jobba på restaurang eller bageri när hon blir stor.
 • Janko och Leonora och deras barn bor i ett industriområde utanför Toulouse. ” Vi fryser, har inga jobb och måste tigga men vi har det bättre här än i Rumänien”, säger Leonora. Bild: Emma Sofia Dedorson
  Janko och Leonora och deras barn bor i ett industriområde utanför Toulouse. ” Vi fryser, har inga jobb och måste tigga men vi har det bättre här än i Rumänien”, säger Leonora.
 • undantag. Lägret utanför Toulouse har lämnats orört i flera år. Kommunen har dragit dit el och vatten. Bild: Emma Sofia Dedorson
  undantag. Lägret utanför Toulouse har lämnats orört i flera år. Kommunen har dragit dit el och vatten.
 • Frankrikes president Francois Hollande lovade att han inte skulle kasta ut en enda människa på gatan utan att erbjuda dem boende. Bild: Emrah Gurel/AP/TT
  Frankrikes president Francois Hollande lovade att han inte skulle kasta ut en enda människa på gatan utan att erbjuda dem boende.

Socialistparti vräker flest romer i Europa

Den första så kallade tiggarkåkstaden i Sverige revs förra helgen. I Frankrike är detta inget nytt – redan 2005 rev man den första romska boplatsen. Nicolas Sarkozys högerregering ­accelerade förfarandet 2010, något François Hollande och hans socialist­parti då kritiserade. Nu har de själva satt Europarekord i tvångs­vräkningar.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det är kallt även i södra Frankrike om vintern. I ett industriområde utanför Toulouse ligger ett av de mest långlivade romska lägren. Här bor ca 200 människor varav mer än hälften är barn. Samtliga vuxna kommer från Rumänien och de försörjer sig främst på tiggeri. Många av barnen är födda i Frankrike, har skolplats och talar flytande franska. En del av de som bor här har tidigare blivit avhysta från andra läger, men återigen byggt upp ett liv här.

– Vi fryser, har inga jobb och måste tigga men vi har det bättre här än i Rumänien. Det finns ingen framtid där, säger Leonora som bor i en liten husvagn med man och tre barn.

– Vi vill ha jobb men det finns inga för oss så vi tigger, säger maken Janko. Men kanske för barnen, om de får stanna här och gå i skolan.

– Det är roligt i skolan, säger deras 12-åriga dotter Emilia på perfekt franska. Jag går dit nästan varje dag.

Emilia vill jobba på restaurang eller bageri när hon blir stor :

– Jag vill jobba i Frankrike för det finns inga jobb i Rumänien.

Lägret i Toulouse är ett undantag som lämnats orört i flera år. Istället för den sedvanliga tvångsevakueringen har kommunen hjälpt dem att dra dit säker el och vatten. Nästa steg är sophanteringen – i nuläget ligger det sopor i slänterna runtom. Den oberoende organisationen Collectif Solidarité Roms driver olika sociala projekt i lägret:

– Avhysningen är en inhuman och ineffektiv metod, säger Yves Simminot, ordförande för organisationen.

– Det är barnen som far mest illa. Deras skolgång avbryts, familjen förlorar sina saker och sedan bygger de ändå ett nytt hem i ett annat läger.

Under presidentkampanjen 2012 lovade François Hollande att han minsann inte skulle kasta ut en enda människa på gatan utan att erbjuda dem boende. Enligt en rapport från januari i år av European Roma Rights Center (ERRC) har nästan 20 000 romer tvångsvräkts under 2013, varav de flesta lämnats hemlösa.

Inrikesminister Manuel Valls sa i höstas att detta var nödvändigt för att människorna i lägren är “ointegrerbara” i Frankrike för att det deras “livsstil är för annorlunda”. Och så undrade han:

– Tycker ni inte Frankrike har haft tillräckligt med stölder begågna av romer?

Hans uttalanden lät som tagna ur munnen på Marine Le Pen som leder det högerextrema partiet Front National, något hon inte var sen med att påpeka.

Manuel Valls fick stark kritik såväl inifrån det egna socialistpartiet som utifrån. EU:s justitiekommisionär Viviane Reding påminde honom i fransk radio om den fria rörligheten i Europa och under en demonstration organiserad av hans eget partis ungdomsförbund kallades han rätt ut för rasist. Men medan president François Hollande fick lägre stöd än någon tidigare sittande president blev Manuel Valls socialisternas mest populära minister efter dessa uttalanden. Trots kritiken och trots att det inte verkar ha någon annan effekt än att romerna blir hemlösa en period fortsätter man att riva bosättningarna i Frankrike. Minst fyra läger har avhysts i landet sedan årsskiftet.

– Lägren utgör en sanitär olägenhet, vi kan inte tillåta dylik misär, säger socialistpartiets Eduardo Rihan Cipel.

Att de lämnas hemlösa menar han är något man försöker åtgärda men det främsta målet är att de ska återvända till sina hemländer:

– En del av de vi utvisar får ett startkapital med sig (300 euros) men det är Rumänien och Bulgarien som måste ta sitt ansvar i den här frågan, säger han.

Länderna gör uppenbarligen inte det. Pengarna används ofta till en återresa till Frankrike eller något annat EU-land. Enligt flera undersökningar är över 70 procent av fransmännen positiva till avhysningarna och socialistpartiet tappar stöd till förmån för högerextrema Front National.

I mars är det kommunalval i Frankrike.

Fotnot: Av säkerhetsskäl nämns Leonora, Janko och Emilia bara vid förnamn.