EU-valet 2019.

2019-05-14 09:00
 • De närmsta åren kommer Frontex få kraftigt utökade resurser. Mellan 2021–2027 ska Frontex få 130 miljarder kronor. Av dessa är 25 miljarder öronmärkta för att Frontex ska köpa in sina egna fordon, båtar, helikoptrar och flygplan. Bild: AP
  De närmsta åren kommer Frontex få kraftigt utökade resurser. Mellan 2021–2027 ska Frontex få 130 miljarder kronor. Av dessa är 25 miljarder öronmärkta för att Frontex ska köpa in sina egna fordon, båtar, helikoptrar och flygplan.
 • Frontex deporterar migranter från grekiska ön Lesbos i april 2016. Bild: Petros Giannakouris/AP
  Frontex deporterar migranter från grekiska ön Lesbos i april 2016.
 • I början av maj var Italiens utrikiesminister Matteo Salvini, trea från höger, på besök vid gränsen mellan Serbien och Ungern. I mittens syns Ungerns premiärminister Viktor Orban. Bild: Balazs Szecsodi/Hungarian Prime Minister’s Press Office/MTI/AP
  I början av maj var Italiens utrikiesminister Matteo Salvini, trea från höger, på besök vid gränsen mellan Serbien och Ungern. I mittens syns Ungerns premiärminister Viktor Orban. 
Puffetikett
Dagens ETC

Snabbt växande Frontex deporterar flyktingar – åt Ungern

EU har enats om att ge gränsbevakningsbyrån Frontex kraftigt utökade befogenheter. Tusentals EU-poliser får nu mandat att hantera asylansökningar och att samarbeta med poliser och militärer långt ner i Afrika för att stoppa människor där och minska ”risken” att de fortsätter mot EU.

Risken för att Frontex gör sig skyldiga till människorättsbrott ökar nu dramatiskt, menar en rad analytiker.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Efter att ha väntat i läger i Serbien i två år släpptes de äntligen in i Ungern för att kunna söka asyl – Ungern tar bara emot två ansökningar om dagen. De tre familjerna från Afghanistan fick dock aldrig sina asylskäl prövade. 2018 stiftade Ungern en lag som automatiskt avfärdar alla asylsökande som passerar ett säkert land, i det här fallet Serbien – som inte har ett godkänt asylsystem.

Den ungerska lagen strider mot internationell, ungersk och EU-lag, enligt UNHCR och människorättsorganisationer.

I väntan på deportationerna vittnar de vuxna familjemedlemmarna om att de inte fick mat på fem dagar, ”i linje tidigare rapporter om att asylsökande som fått avslag lämnas utan mat”, enligt UNHCR.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Frontex deporterar åt Ungern

Inget av detta hindrade EU:s gränsbevakningsmyndighet Frontex från att förra veckan – för första gången – samarbeta med Ungern för att deportera asylsökande.

Just denna gång blev deportationerna inte av. Europadomstolen stoppade utvisningen av en av familjerna, modern i den andra familjen svimmade och togs till sjukhus, och den tredje familjen valde att bli tillbakaskickade till Serbien istället.

Men att Frontex samarbetar med den främlingsfientliga, lagbrytande och tvångssvältande regeringen i Ungern väcker frågor om gränsbevakningsmyndighetens framtida roll i Europa. Särskilt eftersom EU förra månaden beslutade att Frontex kommer att få kraftigt utökade mandat och resurser de kommande åren.

Gigantisk budget

Personalen ska öka från dagens drygt 2 000 till 10 000 om åtta år. Denna styrka ska vara permanent. Frontex årliga budget växte från 600 miljoner kronor 2005 till 3,5 miljarder 2017. Mellan 2021–2027 ska Frontex få 130 miljarder kronor. Av dessa är 25 miljarder öronmärkta för att Frontex ska köpa in sina egna fordon, båtar, helikoptrar och flygplan.

Kraftigt utökad makt

Men den avgörande förändringen är Frontex mandat. Utöver att kunna kraftigt utöka sina deportationer – som i samarbetet med Ungern – ska Frontex bistå i asylhandläggningar i medlemsstaterna. Myndigheten får möjlighet att direkt samarbeta med länder som ligger utanför EU. Det första avtalet är precis klart och senare denna månad väntas Frontex skicka personal till Albanien för att bistå vid gränsen mot Grekland.

Men samarbeten kan i och med den nya lagen också ske med länder som ligger långt ifrån Europa, men som anses ha med migration till EU att göra, som Niger och Senegal. Dit kan sedan EU skicka sina gränspoliser – efter den nya lagen får alla 10 000 vara beväpnade – för att bistå i att stoppa migranter och flyktingar.

För Ruben Andersson, migrations- och säkerhetsforskare vid University of Oxford, är detta en ytterligare eskalering på den hårda linje som EU slog in på efter 2015, då man upplevde antalet migranter som kom som ett hot:

– Många av oss som jobbar med det här akademiskt förutsåg inte hur starkt EU skulle gå in i detta, och hur otroligt stora ekonomiska resurser och politiskt kapital man skulle spendera på att bekämpa migrationen och stärka gränserna, oavsett vad det involverar för humanitära kostnader.

Matthias Monroy, en aktivist och redaktör som är inriktad på EU:s polis- och säkerhetsarbete, menar att det som sker nu är rent av korkat:

– En del politiker säger att dessa 10 000 gränspoliser kan skickas till EU:s yttre gräns och se till att ingen kommer in och att det ska göra oss säkrare. Men när folk når gränsen får de söka asyl och kan inte skickas tillbaka.Vi måste förstå att dessa styrkor är värdelösa vid EU:s gräns. Det här blir bara rimligt om de kommer att utplaceras i länder utanför EU. Jag antar att det är planen bakom denna förstärkning.

Frontex flyger åt libyerna

Redan idag arbetar Frontex med länder i norra Afrika för att stoppa migranter. Efter att EU dragit tillbaka sina räddningsinsatser från Medelhavet, kriminaliserat hjälporganisationers räddningsbåtar och sponsrat den libyska så kallade kustbevakningen rapporterar nu Frontex och andra EU-organ till libyerna när deras övervakningssystem ser en båt i sjönöd. Migranterna och flyktingarna förs sedan tillbaka till fångenskap i Libyen.

Men om Frontex ser en båt som inte är i sjönöd har de inte laglig rätt att delge informationen till Libyen.

Med den nya lagen som EU klubbade i april kan Frontex rapportera om allt de ser till Libyen och alla andra länder de skriver samarbetsavtal med. De kan samarbeta med underrättelsetjänster i några av världens mest repressiva stater. Beväpnade Frontex-poliser kan exempelvis skickas till Libyens södra gräns för att bistå dem i att skicka tillbaka migranter över gränsen till Niger.

MR-brott kan öka

Risken att Frontex på olika sätt gör sig skyldiga eller medskyldiga till människorättsbrott ökar med det nya mandatet – men det gör också möjligheten att ställa dem till svars. I den nya lagen står mycket om hur EU ska se till att Frontex håller sig på rätt sida lagen och humaniteten. Men enligt en rad experter och analytiker är den nya lagen otillräcklig i att säkra asylsökandes och andras rättigheter. Tvärtom är kontrollsystemet fullt av problem – som underbemannade kontrollorgan – och gråzoner.

En fråga som väntar på svar är om det är lagligt och humant att deportera asylsökande som inte fått söka asyl från Ungern till Afghanistan.

Läs vidare på nästa sida: Så röstade de svenska EU-parlamentarikerna