Presidentvalet i USA.

2020-10-23 09:20
 • Enligt Scott Goodstein, Bernie Sanders tidigare kampanjgeneral, har de flesta väljare redan bestämt vem de stödjer. Huvudfokus för kampanjerna är därför att få så många på deras sida som möjligt att faktiskt rösta i valet.
  Enligt Scott Goodstein, Bernie Sanders tidigare kampanjgeneral, har de flesta väljare redan bestämt vem de stödjer. Huvudfokus för kampanjerna är därför att få så många på deras sida som möjligt att faktiskt rösta i valet.
 • Kö till förtsidsröstning i Georgia.
  Kö till förtsidsröstning i Georgia.
 • Vallokal i New Orleans.
  Vallokal i New Orleans.
 • Bilder: Wilfredo Lee/ap, Max Becherer/The Times-Picayune/The New Orleans Advocate/AP, och Ron Harris/ap
Puffetikett
Dagens ETC

Slutspurten i USA-valet – soffliggarna i fokus

Med mindre än två veckor kvar till valet går kampanjerna i USA på högvarv. Men hur tänker kampanjledarna i valrörelsens slutskede?

– Det centrala nu är att få folk att rösta, säger Scott Goodstein, Bernie Sanders tidigare kampanjgeneral.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Med bara dagar kvar till det amerikanska valet är det tydligt att väljarskalan är mer delad än någonsin, tycker Goodstein.

– Den sista presidentdebatten hölls först nu, men ärligt talat finns inte många kvar som inte har listat ut om de föredrar Trump eller Biden. Till och med nyhetskanalerna har svårt att hitta väljare som velar. Den stora frågan är snarare huruvida väljarna kommer att rösta eller stanna hemma.

Under natten till onsdag rapporterade NBC att minst 31 miljoner amerikaner redan hade förtidsröstat med två veckor kvar till valnatten. Traditionellt är de som röstar i förväg till stor del demokrater, men Scott Goodstein varnar för att tolka in för mycket i det stora antalet förtidsröster.

– USA har fortfarande en så stor befolkning som kan gå åt olika håll, och ett så lågt valdeltagande att det bara behövs några procent för att ändra hela resultatet. När ett val ser jämnt ut i Europa kan man i regel inte gå ut och hitta 100 000, till och med en halv miljon väljare som inte hade tänkt rösta. Det kan man i USA.

Han påminner om 2016, då Hillary Clinton förlorade Michigan med 10 000 rösters marginal.

– Samtidigt var det miljon­tals som inte röstade eller röstade på en tredje part i delstaten.

”Pressar kyrkor”

Nu är huvudfokus både för de officiella kampanjerna och för kampanjerna som bedrivs vid sidan av dem att få så många på deras sida som möjligt att faktiskt rösta i valet.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

– Republikanerna pressar evangeliska kyrkor att uppmuntra sina medlemmar att rösta samtidigt som de uppvaktar främlingsfientliga väljare utanför städerna. Jag själv driver nu en kampanj som sätter upp affischer och reklamtavlor i områden där många som annars inte röstar bor – speciellt där det finns många afroamerikaner, många med latinamerikansk bakgrund, många unga. Det är också grupper som till stor del röstar på Demokraterna om de röstar.

Goodsteins kampanj, Remember what they did, blåser upp citat från Trump och högt uppsatta republikaner om allt från BLM-protesterna och coronaviruset till ekonomin och behandlingen av migranter vid USA:s södra gräns. Kampanjen drivs utan kontakt med den officiella Biden-kampanjen genom en så kallad super PAC – en oberoende kampanj­organisation. Den är långt ifrån ensam.

– Vi är många som känner att vi inte vill förlita oss på Bidens officiella kampanj och hans kampanjstrateger, så vi har tagit saken i egna händer. Villkoret för att driva kampanjer genom super PACs är att vi inte får tala med kandidaten, och det är inget problem för mig. Som jag ser det handlar det här valet om gott mot ont.

Handlar om Trump

Oavsett om man ser det som ett val mellan gott och ont eller helt enkelt ett presidentval i mängden handlar årets val ovanligt mycket om en enda fråga – president Donald Trump.

– Valet handlar om huruvida Donald Trump har gjort ett bra jobb de senaste fem åren. Opinionsundersökningar visar att 56 procent av väljarna tycker att de har det bättre nu än inför förra valet. Samtidigt tycker 75 procent att landet är på väg åt fel håll, någonting som troligtvis har med behandlingen av coronaviruset att göra.

Därför är det avgörande om människor väljer att rösta i sitt eget intresse – eller i landets, säger Scott Goodstein.

– Men förutom coronaviruset ser folk att förtroendet för demokratin sjunker, rasismen och polisvåldet ökar, liksom ojämlikheten. Många tycker att det går åt fel håll för samhället, så mycket kommer att handla om huruvida de är villiga att rösta för samhället och inte bara sig själva – i så fall vinner Demokraterna.

Super PAC

En Super PAC (förkortning för Political Action Committee) är en oberoende kampanjorganisation som bedriver politiska kampanjer utan kontakt med kandidaten. Detta görs genom att samla in pengar från individer, företag, fackföreningar och andra grupper.

Det finns ingen gräns på hur mycket en enskild person eller ett enskilt företag får ge till en Super PAC. Bidragen måste inte heller redovisas på samma sätt som bidrag till officiella kampanjer, vilket är anledningen till att en Super PAC inte får koordinera sina kampanjer direkt med den officiella kampanjen eller kandidaten den stödjer.

75

... procent av tillfrågade amerikaner sa i slutet av juni att landet är på fel väg, enligt en opinionsundersökning gjord av Morning consult och Politico.

56

... procent av de tillfrågade i en Gallup-undersökning som utfördes i september sa att de har det bättre nu än för fyra år sedan. 32 procent sa att de har det sämre.

9

... procent skiljer de två kandidaterna i rikstäckande opinionsundersökningar.

Enligt BBC:s senaste poll of polls-mätning ligger Donald Trump på 42 procent av rösterna och Joe Biden på 51 procent av rösterna. Själva valresultatet är dock mer komplicerat än så på grund av det amerikanska systemet med elektorsröster.

4

... procents ledning hade Hillary Clinton i opinionsundersökningarna inför valet 2016 efter att konsekvent ha lett i opinionen. Till slut fick hon flest röster, med en marginal på 2,9 miljoner.