Utrikes.

2020-07-31 15:14
Bild: Mads Claus Rasmussen/Scanpix/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Slakteri orsakar ny smittvåg i Danmark

Ett slakteri står bakom en ny smittvåg av coronaviruset i Danmark. Av de 91 nya fall som rapporterades in under torsdagen, utgjorde anställda på slakteriet Danish Crown 32 av dem.

Det här är första gången sedan början av maj som Danmark har ett så högt smittotal.

– Vi har 16 nya smittade det senaste dygnet. De nya smittade är kontakter till de som konstaterades smittade tidigare i veckan, men det är självklart allvarligt, säger Danish Crowns presschef Jens Hansen till danska Ekstrabladet.

Slakteriet ligger i staden Ringsted med knappt 23 000 invånare. Av slakteriets omkring 900 anställda har fler än 100 av dem skickats hem eftersom de varit i kontakt med kollegor som är smittade av viruset, rapporterar tidningen.

Slakteriet, som under söndagen förra veckan fick sitt första fall, ska testa alla anställda. De danska hälsomyndigheterna har etablerat ett mobilt testcenter där för att snabbare kunna testa personalen. Provtagningen började redan under torsdagsmorgonen och i början av nästa vecka förväntas alla ha testats och fått resultaten, skriver Ekstrabladet.

På Danish Crown slaktas vanligtvis 35 000 grisar i veckan men nu har produktionen halverats för att stoppa smittan.

– Vi befinner oss i en allvarlig situation där vårt fulla fokus ligger på att bryta infektionskedjan, skriver vicepresidenten för slakteriet Per Laursen i ett pressmeddelande.

Öppnar upp för hela Sverige

Samtidigt som smittspridningen ökar i Danmark, beslutade det danska utrikesdepartementet under torsdagen att öppna gränsen för invånare från hela Sverige, som har kommit ner i en lägre smittspridning. Det gäller från och med lördagen. Minst sex bokade övernattningar eller särskilda skäl, som jobb eller besök av närstående, gäller för alla svenskar utom de som är folkbokförda i gränsregionerna Skåne, Blekinge och Halland, rapporterar Dagens Nyheter.