Analys / Gunnar Wesslén.

2017-10-17 13:24
 • I mars 2015 inledde en Saudiledd koalition kraftiga bombningar i Jemen. Hundratals flygattacker mot sjukhus och skolor har rapporterats in av internationella hjälporganisationer och Amnesty. Bild: Hani Mohammed/aAP
  I mars 2015 inledde en Saudiledd koalition kraftiga bombningar i Jemen. Hundratals flygattacker mot sjukhus och skolor har rapporterats in av internationella hjälporganisationer och Amnesty.
 • Konflikten i Jemen utkämpas mellan den shiamuslimska houthi-gerillan (bilden) och trupper som är lojala mot landets ­tidigare president Mansur Hadi. Bild: Hani Mohammed/AP
  Konflikten i Jemen utkämpas mellan den shiamuslimska houthi-gerillan (bilden) och trupper som är lojala mot landets ­tidigare president Mansur Hadi.
 • Över en miljon människor har drabbats av den största koleraepdiemin någonsin. Bild: Hani Mohammed/AP
  Över en miljon människor har drabbats av den största koleraepdiemin någonsin. 

Skarpa protester mot kriget i Jemen

Den Saudi-ledda koalition som utkämpar ett blodigt krig i Jemen har nu förts upp på en första version av FN:s svarta lista där förövare av allvarliga övergrepp mot barn i en väpnad konflikt pekas ut.

Koalitionen fanns med på svarta listan under en kort period redan förra året, men togs bort sedan Saudiarabien hotat att dra in allt bistånd till FN.

Kriget i Jemen är den kanske allvarligaste konflikten i världen just nu. Konflikten utkämpas mellan den shiamuslimska houthi-gerillan och trupper lojala mot den störtade presidenten Mansur Hadi. En mäktig koalition ledd av Saudi­arabien och gulfstaterna med stöd från USA och Storbritannien har ställt sig på Mansur Hadis sida och inledde kraftiga bombningar av landet i mars 2015.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Konsekvenserna har blivit fruktansvärda. Cirka hälften av Jemens befolkning befinner sig på flykt, sjukvården har brutit samman, en miljon har drabbats av historiens största koleraepidemi och 17 ­miljoner människor hotas av svält. Dessutom har 274 flygattacker mot sjukhus och ungefär lika många mot skolor rapporterats in av internationella hjälporganisationer och Amnesty.

Över 10 000 har hittills dödats i kriget som hållit på i drygt två år. Under helgen dödades minst 140 människor då ett saudiarabiskt stridsplan bombade en begravningsprocession i huvudstaden av Saana.

Just bombningarna av folksamlingar, skolor och sjukhus har väckt de största protesterna och förre FN-chefen Ban Ki-moon har i skarpa ordalag protesterat och krävt att de ska upphöra – dock till ingen nytta.

Koleraepidemin härjar vidare. Ständigt nya offer smittas, till stor del barn, och de få öppna sjukhusen arbetare frenetiskt för att rädda liv. Ahmed Quassem är läkare på ett sjukhus som drivs av Läkare utan gränser i Abs.

– Det är inte bara koleran och andra sjukdomar som innebär risker för oss. I somras bombades mitt sjukhus av plan från koalitionen och mottagningen och akutrummet förstördes.

Läget är så allvarligt att många patienter är rädda för att skriva in sig på sjukhusen på grund av risken för flygangrepp.

Under förutsättning att de sjuka kommer till en vårdinrättning är kolera inte en svår sjukdom att bota. Det som behövs är vätske­ersättningar, stoppande mediciner och näringslösningar. Men frivilligorganisationerna och FN har svårt att kunna distribuera både mat och mediciner. Läget kompliceras ytterligare av att koalitionen stängt av FN:s möjligheter att få bensin till sina flygtransporter.

Kräver stopp för vapenexport

I England har en stark protestvåg mot den brittiska regeringen växt fram. I ett upprop i dagarna kräver bandet Coldplay, författaren Ian McEwan, skådespelaren Bill Nighy och en rad andra brittiska artister ett stopp för vapenexporten till Saudiarabien som slår nya rekord. Kraven stöds också av Labour och dess partiledare Jeremy Corbyn.

Kampanjen mot vapenexport anmälde också vapenförsäljningen till Saudi, och fallet togs upp i domstol. Rätten förkunnade dock att de brittiska myndigheterna har så god kontakt med det saudiska flygvapnet att de fått trovärdiga garantier för att brittiska vapen inte används i tveksamma aktioner.

Kampanjen förbereder nu ett överklagande som kommer att tas upp under den närmsta månaden.

Spärrat av kusten

Någon flyktingkatastrof har inte inträffat av det enkla skälet att ­jemeniterna inte har någon chans att fly landet. Landet gränsar förutom till havet också till Saudiarabien och Oman, två av länderna som ingår i den koalition som för kriget.

Koalitionen har också spärrat av hela Jemens långa kust med hjälp av stora flottstyrkor och patrullbåtar för att förhindra att houthi-rebellerna ska få in vapen och förnödenheter. Blockaden har också lett till att fiskerinäringen, som är en av de viktigaste i ­Jemen, tvingats att praktiskt taget ställa in hela sin verksamhet.

Det kanske mest absurda är att stora flyktinggrupper från Somalia i desperation försöker fly till Jemen i ranka båtar manövrerade av människosmugglare. Under den senaste tiden har hundratals flyktingar drunknat sedan de helt enkelt lämpats över bord av människosmugglarna när de upptäckts av saudiska flottenheter.