Utrikes.

2021-07-21 08:38
Omfattar inte  covid-19-vård Bild: Claudio Bresciani/TT
Omfattar inte covid-19-vård
Puffetikett
Dagens ETC

Sjuksköterskestrejken i Danmark trappas upp

Ytterligare 1 000 danska sjuksköterskor ska nu gå ut i strejk. Det innebär att totalt omkring 6 000 personer snart har lämnat arbetet för att kräva högre löner.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Den danska sjuksköterske­strejken inleddes den 19 juni. Deras fackförbund, DSR, kritiserar 1969 års tjänstemannareform för att ha lett till oskäligt låga löner i kvinnodominerade ­yrken. Man kräver nu högre löner för sjuksköterskorna.

– Vårt mål är att motivera arbetsgivarna att komma till förhandlingsbordet med mera pengar till sjuksköterskorna och att få politikerna i Christiansborg att leverera de nödvändiga ramarna för att ge sjuksköterskorna fasta löften om att de många åren med löneunderskott nu upphör, säger Grete Christensen, ordförande för det danska sjuksköterskefacket DSR, i ett pressmeddelande.

Utvidgar strejken

Hittills har facket inte lyckats nå en överenskommelse med arbetsgivaren om högre löner, därför meddelar facket nu att man utvidgar strejken. De omkring 5 000 sjuksköterskor som strejkar i dag ska den 10 augusti utökas med 702 sköterskor och ytterligare 225 den 17 augusti.

– Även om vi tar ut ett mindre antal sjuksköterskor den här gången kommer det att skada. Det träder i kraft när avdelningarna är igång igen efter sommarlovet och aktiviteten ofta ökar, säger Grete Christensen i pressmeddelandet.

Strejken kommer inte att omfatta covid-19-vård, cancervård, vård för barn eller psykiatri. Den danska S-regeringens stöd­partier Socialistisk Folkeparti och Enhetslistan, liksom Dansk Folkeparti, har uttryckt stöd för sjuksköterskornas krav, rapporterar nyhetsbyrån TT. Partierna anser att det krävs politiska åtgärder för att höja lönerna i kvinnodominerade yrken.