Utrikes.

2021-06-07 12:30
För att landet ska nå Joe Bidens mål att 70 procent av befolkningen ska ha fått sin första vaccindos senast den 4 juli inleds en nationell aktionsmånad. Bild: Damian Dovarganes
För att landet ska nå Joe Bidens mål att 70 procent av befolkningen ska ha fått sin första vaccindos senast den 4 juli inleds en nationell aktionsmånad.
Puffetikett
Dagens ETC

Så ska eftersläntrare uppmuntras att ta covidvaccin i USA

Vaccintakten har saktat ned i USA. Nu inleds en stor regeringskampanj för att uppmuntra fler att ta vaccin i juni.

Joe Bidens mål är att 70 procent av amerikanerna ska ha fått första dosen till nationaldagen 4 juli – och han får hjälp på vägen av både delstater och privata företag.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

När vaccinationstakten var som högst i USA fick två miljoner människor vaccin varje dag. Nu ligger siffran under 600 000, trots att USA har mer vaccin än det som används. För att landet ska nå Joe Bidens mål att 70 procent av befolkningen ska ha fått sin första vaccindos senast den 4 juli inleds därför en nationell aktionsmånad. Idag har över 63 procent av befolkningen fått sin första dos, men det finns många skeptiker i landet som inte vill vaccineras.

”Ta en spruta, få en öl”

Från Vita husets sida finansieras gratis barnpassning till den som vaccinerar sig. Andra insatser ska få amerikanerna att uppmuntra sina vänner och grannar att gå och vaccinera sig. Men de stora incitamenten kommer inte från regeringen – sportligorna bidrar med gratisbiljetter som lottas ut till vaccinerade och flera privata företag vill också vara med på ett hörn. Anheuser-Busch, bryggeriet som bland annat producerar Budweiser, har exempelvis lovat ut gratis öl till alla amerikaner över 21 på nationaldagen som firar landets oberoende den 4 juli – om vaccinmålet nås.

– Det stämmer, ta en spruta och få en öl. Gratis öl till alla över 21 för att fira vårt oberoende från viruset, sade Joe Biden enligt New York Times.

Så ska folk mutas att ta vaccin

Öl

Biden är inte först med idén att bjuda på öl till den vaccinerade. Redan i början av maj erbjöd bryggerier i New Jersey gratis öl till alla vuxna som tog med sig sitt vaccinkort, enligt Sky.

Marijuana

”Pot for shots” kallades ett initiativ i Michigan, där marijuanabutiken The Greenhouse delade ut en gratis joint till den som kunde visa att hen fått vaccin, skriver BBC. Bara genom det initiativet delades 35 000 jointar ut under loppet av tre månader av en enda butik. De ska inte heller ha varit ensamma om idén.

Vapen

I West Virginia gillar man pistoler. Förutom stipendier till högre utbildning och stora Ford-bilar lottas även gevär och hagelgevär ut till de som har tagit en vaccindos, för jaktsyften så klart. Det rapporterar NBC.

Dejtingappar

I ett samarbete med Vita huset erbjuder dejtingapparna Tinder, Hinge och Bumble medlemmar som kan bevisa att de är vaccinerade tillgång till sina premiumversioner.

Konsertbiljetter

I Florida arrangerades en konsert med punkbandet Teenage Bottlerocket där arrangören tar 18 dollar för konsertbiljetter från den som är vaccinerad – och 999 dollar för den som inte är det.

Gymmedlemskap

Det kan verka så, men det är faktiskt inte bara amerikanerna som använder sig av materiella incitament när befolkningen ska vaccineras. I Dubai erbjöds de som vaccinerats med båda doserna gratis tillgång till diverse olika gymkedjor i tio dagar, enligt The National News.

Semesterresor

Australiska flygbolaget Qantas är bland de som lottar ut gratis flygresor till familjer med fyra medlemmar i ett år. Men även för de som inte vinner det stora priset ska det finnas rabatter. Även amerikanska United Airlines finns bland flygbolagen som lottar ut ett års gratis flygande, skriver New York Times.

Lotteri

Flera amerikanska delstater lottar ut pengar till invånare, i många fall så mycket som en miljon dollar. I Ohio trodde Abbigail Bugenske, 22, att någon tjuvringde när guvernören ringde upp i slutet av maj för att berätta att hon vunnit en miljon dollar, säger hon till New York Times.