Utrikes.

2021-07-22 12:12
Bild:  Staffan Löwstedt/SvD/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Så mycket får brittisk vårdpersonal i corona-löneförhöjning

Sjuksköterskor och andra anställda på National Health Service, NHS, har erbjudits löneförhöjning med tre procent. Löneökningen är en åtgärd från regeringen för den "unika påverkan" som pandemin haft på sjukvården.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Den brittiska regeringen kommer erbjuda alla NHS-arbetare i landet en löneökning med tre procent, enligt BBC. Men erbjudandet borde vara högre, menar fackförbunden, som anser att tre procent inte återspeglar den uppoffring som sjukvårdspersonal gjort under pandemin.

Den erbjudna löneökningen är en besvikelse, enligt fackförbundet The British Medical Association, BMA. De påpekar även att vissa läkargrupper kan gå miste om löneökningen helt och hållet, såsom förslaget ser ut. Chaand Nagpaul på BMA säger att sjukvårdspersonalen, utan att ha kunnat ta ut någon ledighet senaste året, nu ska ta sig an miljontals patienter som står på en växande kölista, samtidigt som landet befinner sig i en ny covid-våg.

– Läkare har riskerat sin egen hälsa – vissa har till och med minst sina liv när de har arbetat för att behandla patienter och skydda nationen mot ett dödligt virus, säger Chaand Nagpaul till Belfast Telegraph.

Tredubbling

Oppositionspartiet Labours skugghälsominister Justin Madders beskriver den erbjudna löneökningen som en "u-sväng", enligt BBC, och menar att regeringen måste göra så NHS-arbetare känner sig stödda och värderade "efter allt de har gjort för oss".

Den treprocentiga löneökningen kommer efter hård kritik mot det erbjudandet som tidigare diskuterats: en procents löneökning.