Utrikes.

2016-07-29 15:00
Ungdomar spelar biljard i en förort i Alger, Algeriets huvudstad.
Ungdomar spelar biljard i en förort i Alger, Algeriets huvudstad.

Så lyckades Algeriet motstå IS lockrop

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Levde i mardröm

Under tio års tid, från 1991 till 2002, levde det algeriska folket i en långdragen mardröm. Bombningar och avrättningar från islamistgrupper, motattacker från militären, en rad massakrer som ännu inte är uppklarade, dödade 150 000 människor. Mer än 7 000 personer försvann och miljoner tvingades fly sina hem. Precis som IS i dag hävdade islamisterna på den tiden att de ville etablera en ”islamisk stat”. Men algerierna såg bara ändlös blodspillan.

– Kriget lämnade hela landet traumatiserat. Vi lever fortfarande med vad som hände och vi känner stark rädsla för att det ska hända igen, säger Dalia Ghanem-Yazbeck.

Sedan dess är människor ”vaccinerade” mot islamism, säger hon. När bilder kommer från Syrien och Libyen i dag är de mer än nyheter, de rör upp känslor på ett personligt plan.

Akram Kharief, expert på säkerhetsfrågor och radikalism, håller med. Han menar att Algeriet är ett bevis på att ”jihadistlöftet” inte håller.

– Om vi tittar tillbaka på 11 september-händelserna så var det ungefär samtidigt som vårt mörka årtionde slutade. Sedan dess har människor velat distansera sig från våld, inte komma närmare. De lärde sig hur det var att leva under terror, säger han.

IS taktik, att locka unga människor via sociala medier, fungerar därför inte lika bra i Algeriet, menar Akram Kharief.

– Det är intressant, för när vi tittar på gärningsmän som gjort terroristdåd i Algeriet de senaste tio åren ser vi att medelåldern är 39 år. Det är kvarlevor från 90-talet, inte nya rekryter.

Erfaren armé

Åren på 90-talet hade inte bara en avskräckande effekt. De gjorde också den algeriska armén till en av regionens mest erfarna och bäst förberedda att bekämpa terrorism. Dalia Ghanem-Yazbeck kallar den ”hänsynslös”. Sedan dess har investeringarna i militären fortsatt. I dag är Algeriet den största vapenimportören i Afrika, och först på kontinenten med att lägga över 10 miljarder dollar per år på sitt försvar.

Stora resurser läggs på att bevaka de långa ökengränserna i söder, mot länder som Mali och Libyen. Den algeriska polisstyrkan är stor, flera gånger större än grannländernas: 209 000 personer, till skillnad från Marockos 46 000. Frankrike, i jämförelse, har 143 000 poliser till sina 65 miljoner invånare.

Genom att samarbeta med före detta jihadister har Algeriet också byggt upp information om radikala grupper i landet. Efter terrorårens slut fick många som överlämnade sig till regimen amnesti och erbjöds istället att samarbeta.

En man som arbetar med anti-terrorism för en utländsk ambassad i Alger berättar, anonymt, om en ung man vars vän rekryterades till IS.

– När kompisen hade kommit till Syrien lade han ut ett kort på Facebook, som killen i Algeriet såg. Han tryckte på ”like”, inget mer. Morgonen efter kom säkerhetstjänsten och knackade på hans dörr, berättar han.

Läs vidare på nästa sida: Tänker inte tanken

Algeriet

Algeriet är med sina 40 miljoner invånare ett av de mest folkrika länderna i arabvärlden. Det är även det geografiskt största.

Landet har genomgått två blodiga konflikter i modern tid,
först självständighetskriget mot Frankrike 1954–1962, sedan en inbördeskonflikt 1991–2002. Under 90-talet verkade en uppsjö islamistiska terrorgrupper i landet.

I dag lockar IS färre rekryter från Algeriet än många andra länder, inte minst i relation till antalet invånare. Landet ligger efter såväl nordafrikanska grannar som Tunisien och Marocko som många europeiska länder inklusive Sverige, Holland, Belgien och Frankrike.

Det finns fortfarande terrorgrupper inom landet. Dåd uträttas främst av grupper allierade med al-Qaida och dess gren i Nordafrika, al-Qaida i islamiska Maghreb. 2013 dödades 70 personer i ett gisslandrama vid en gasanläggning i ökenstaden In Amenas. 2014 kidnappades och avrättades en fransk turist av gruppen Jund al-Khalifa, i IS namn.