Utrikes.

2016-07-29 15:00
Ungdomar spelar biljard i en förort i Alger, Algeriets huvudstad.
Ungdomar spelar biljard i en förort i Alger, Algeriets huvudstad.

Så lyckades Algeriet motstå IS lockrop

Algeriet är Afrikas till ytan största land och har 40 miljoner invånare, fler än grannländer som Marocko, Tunisien och Libyen. Ändå kommer bara en bråkdel av de nordafrikanska IS-rekryterna härifrån.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Algeriet är Afrikas till ytan största land och har 40 miljoner invånare, fler än grannländer som Marocko, Tunisien och Libyen. Ändå kommer bara en bråkdel av de nordafrikanska IS-rekryterna härifrån. Runt 200 algerier beräknas ha anslutit till den radikala gruppen, jämfört med 6 000–7 000 tunisier och minst 1 500 marockaner. Till och med den svenska siffran är högre – 300 personer, enligt konsultbyrån Soufan Group.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Först är det överraskande. Algeriet, som har flera konflikter bakom sig, är väl bekant med religiös extremism. När Sovjet invaderade Afghanistan 1979 var algeriska volontärer bland de första att rekryteras till motståndsrörelsen. Senare, under 90-talets ”svarta årtionde”, bildades islamistiska grupper runtom i Algeriet. Varför är det annorlunda i dag?

Den politiska analytikern Dalia Ghanem-Yazbeck frågade sig samma sak, när hon såg hur IS rekryterat många unga från Marocko och Tunisien.

– Jag var förvånad. Hur kom det sig att ett land som Tunisien, det lyckade exemplet från den arabiska våren, hade så många rekryter och Algeriet färre?

Frågan, visar det sig, har fler än ett svar. Först och främst handlar det om Algeriets egen erfarenhet av islamistisk terror.

Läs vidare på nästa sida: Levde i mardröm

Algeriet

Algeriet är med sina 40 miljoner invånare ett av de mest folkrika länderna i arabvärlden. Det är även det geografiskt största.

Landet har genomgått två blodiga konflikter i modern tid,
först självständighetskriget mot Frankrike 1954–1962, sedan en inbördeskonflikt 1991–2002. Under 90-talet verkade en uppsjö islamistiska terrorgrupper i landet.

I dag lockar IS färre rekryter från Algeriet än många andra länder, inte minst i relation till antalet invånare. Landet ligger efter såväl nordafrikanska grannar som Tunisien och Marocko som många europeiska länder inklusive Sverige, Holland, Belgien och Frankrike.

Det finns fortfarande terrorgrupper inom landet. Dåd uträttas främst av grupper allierade med al-Qaida och dess gren i Nordafrika, al-Qaida i islamiska Maghreb. 2013 dödades 70 personer i ett gisslandrama vid en gasanläggning i ökenstaden In Amenas. 2014 kidnappades och avrättades en fransk turist av gruppen Jund al-Khalifa, i IS namn.