Hoppa till innehållet

Utrikes

Så hamnade Storbritannien i matkris

En kvinna i Storbritannien får mat på ett härbärge. På senare tid har allt fler i landet fått svårare att ha råd med mat.
En kvinna i Storbritannien får mat på ett härbärge. På senare tid har allt fler i landet fått svårare att ha råd med mat. Bild: Bild: Mark Waugh

Dagens ETC.

Storbritannien är ett av världens rikaste länder. Trots det lever vart tredje barn i familjer som riskerar fattigdom. Många familjer måste välja mellan att betala räkningarna eller köpa mat –och det var innan coronapandemin slog till. Nu känner välgörenhetsorganisationer i landet stor oro för vad som komma skall, inte minst i och med brexit. ”Matfattigdom borde inte existera i det här landet”, säger Charlotte McDonough på brittiska Rädda barnen som ser nedskärningspolitiken som den viktigaste orsaken till barnfattigdomen.

En grådaskig januarieftermiddag i Storbritannien. Det har varit kallt i början av 2021 och det har snöat mer än vanligt. Kul att leka i för barnen och skönt för föräldrarna med en utomhusaktivitet som inte kostar någonting. Men att värma hemmen är inte gratis. Till lokala food banks, som delar ut gratis mat till de som behöver den, kommer flera som har ställts inför valet att värma upp sitt hem eller äta middag.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser
00:00 / 00:00