Hoppa till innehållet

Utrikes

Så gick Rudy Giuliani från hyllad till hånad

Rudy Giuliani har förlorat sin advokatslicens efter att ha blivit anklagad för grova lögner om valfusk.
Rudy Giuliani har förlorat sin advokatslicens efter att ha blivit anklagad för grova lögner om valfusk. Bild: Bild: Chris Greenberg/AP/TT

Dagens ETC.

Han var advokaten som åtalade maffiabossar och borgmästaren som blev ”årets person” i Time. Nu har Rudy Giulianis advokatlicens dragits tillbaka medan han utreds för lögner om förra årets valresultat och Donald Trump får se sig om efter någon annan som kan driva hans frågor i rätten.

Det är november 2020. Det amerikanska valet har efter många om och men fått en segrare och nästa president heter Joe Biden. Donald Trumps personliga advokat Rudy Giuliani håller en rad märkliga presskonferenser – för ett par veckor sedan råkade han boka in en presskonferens utanför en trädgårdsbutik i stället för utanför ett hotell. Målet, då som nu, var att sprida konspirationsteorier om valfusk från Demo­kraternas sida. Men även idag är det någonting som inte går helt rätt. Giuliani är svettig och någonting, kanske mörk hårfärg, rinner längs ansiktet. Budskapet går inte riktigt fram heller, valfuskanklagelserna motbevisas och Donald Trump får lämna Vita Huset. Och Giuliani, som i början av årtusendet bjöds till Buckingham Palace för att ta emot ett hedersutnämnande från den brittiska drottningen, som har åtalat New Yorks fem maffiafamiljer och profilerat sig som mannen som städade upp på Manhattan, är på god väg att bli av med sin advokatlicens.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

00:00 / 00:00