Utrikes.

2018-08-01 09:15
  • På kvinnocentret får deltagarna utbildning för att kunna arbeta bland annat som frisörer. Bild: Fountain of Life Women’s Center (anges)
    På kvinnocentret får deltagarna utbildning för att kunna arbeta bland annat som frisörer.
  • Nunnan Piyachat Boonmul vill bryta kvinnornas underordning i det thailändska samhället, för att åtgärda sexindustrin. Bild: Joakim Medin
    Nunnan Piyachat Boonmul vill bryta kvinnornas underordning i det thailändska samhället, för att åtgärda sexindustrin.
Puffetikett
Dagens ETC

Så arbetar Thailand mot sexindustrin

Femtio år efter att den thailändska sexindustrin föddes kämpar både kvinnocenter och lokala myndigheter i motvind, för att försöka hjälpa alla kvinnor som faller offer. Sista delen i Dagens ETC:s reportageserie från Thailand handlar om organiserandet mot sexköpen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I ett stort klassrum bredvid matsalen övar ett tjugotal kvinnor på att kamma, klippa och fläta löshår på varsitt plasthuvud. Innan kursen är över ska de känna till 32 olika frisyrer. Längre ner i korridoren har lika många kvinnor samlats för att lära sig olika massagetekniker. En trappa upp tillverkar några kvinnor smycken, medan andra lär sig hantera en PC i datorsalen.

I ytterligare klassrum ser jag unga kvinnliga volontärer från Danmark, Nederländerna och Tyskland undervisa deltagare i engelska och tyska, medan andra deltagare i stället får lära sig skriva och läsa sitt eget språk, thailändska.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Allt som allt deltar 230 kvinnor i utbildningar denna morgon i kvinnocentret Fountain of Life, som drivs av de katolska Good Shepherd-systrarna i Pattaya – världens största bordellstad.

Centret är öppet för alla och bland deltagarna finns både kristna, buddhistiska och muslimska thailändskor, som vill hitta alternativa inkomstkällor i stället för att sälja sina kroppar. Nunnornas utbildningar hör till de äldsta hjälpinsatserna mot sexindustrin.

”Syftet är att utbilda”

Nunnan Piyachat Boonmul som visar mig runt i centret berättar att Good Shepherd-systrarna började arbeta i staden 1989, efter att en lokal präst slagit larm om situationen för prostituerade kvinnor och deras barn. Sedan dess har tiotusentals kvinnor som redan sålt sex eller som varit i farozonen kommit för att få stöd och hjälp.

– Syftet med att vi öppnade vårt center har varit att utbilda kvinnor. Vi tror inte det är en lösning att helt enkelt avlägsna kvinnorna från barerna, eftersom barerna kommer finnas kvar i deras hjärtan. Kvinnorna tror inte att de kan arbeta med något annat, säger hon.

Piyachat Boonmul menar att en thailändsk kvinna har ett dåligt självförtroende i sina gener. När hon föds står hon automatiskt lägst i familjen. I Thailand är det dottern som måste försörja sina föräldrar som vuxen, och om hennes bror vill bli buddhistisk munk måste hon dessutom ofta betala för hans utbildning.

Jakten på pengar kan bli desperat och vissa kvinnor har börjat sälja sex av just den senare anledningen. Good Shepherd-systrarna anser därför att hela denna thailändska kvinnoidentitet måste förändras.

Tar emot hot

Utöver yrkesutbildningarna ger nunnorna även träning för att stärka kvinnornas självbild och få dem att stå på sig själva. Men det är en insats som har stuckit i ögonen på många andra människor som är beroende av sexindustrin för att få inkomster: hallickar, dörrvakterna utanför barerna, taxichaufförerna som både transporterar sexköparna och säljer kokain och Viagra till dem. Piyachat har fått ta emot ett flertal hot.

– Det har dykt upp män här utanför som sagt att vi tagit kvinnorna från gatorna och att de inte kan tjäna pengar längre. Även en tysk man kom hit och krävde att jag skulle sluta undervisa kvinnorna, nu hade de slutat lyda hans order. Nästa dag kom en kvinna som arbetat för honom tillbaka med en blåklocka på ögat.

Under de senaste åren har Thailands regering sagt sig vilja tvätta bort stämpeln av landet som en destination för sexturister. Men även om en del nya migrationslagar dykt upp som minskat problemet med trafficking av papperslösa kvinnor från Sydostasien, är problembilden ännu intakt.

De som arbetar i fält efterfrågar ständigt mer statlig hjälp mot sexindustrin, som aldrig kommer. Däremot kommer migrationspolisen till kvinnocentret under mitt besök, eftersom regeringen blivit mycket noggrann i arbetet att kontrollera NGO:er och ifall deras utländska volontärer har alla papper i ordning.

Använder app

Tvärs över Thailandsviken är även paradisön Phuket en av de platser som har en intensiv sexindustri särskilt riktad mot utländska män. På ön finns det ett enda kombinerat härbärge och hjälpcenter för kvinnor som far illa i denna sexindustri, som ligger under ministeriet för social utveckling och mänsklig säkerhet. Här möter jag verksamhetschefen i Phuketprovinsen Achara Surakul och socialarbetaren Urai Maiduhem.

Urai Maiduhem har arbetat med kvinnor i över 20 år. Hon berättar att sexindustrin under denna tid har utvecklats åt olika håll. Det senaste är att många sexköpare, särskilt turister, nu använder sig av en mobilapp för att komma i kontakt med prostituerade. Unga kvinnor lägger upp sexiga bilder och kontaktuppgifter, varpå de bestämmer plats och pris med sina kunder.

– Flera kvinnor har berättat för mig om denna nya app. Den gör att kvinnorna inte behöver använda sig av en mellanhand längre, de behöver inte klä upp sig på samma sätt eller sitta i en bar och förlora pengar och tid. Nu blir det enklare och bekvämare för både säljaren och köparen.

Behöver internationell hjälp

Denna nya app kan förvärra problembilden för att den minskar inblicken i prostitutionen, vilket öppnar upp för nya slags övergrepp och även för att minderåriga kan utnyttjas i högre utsträckning. Urai Maiduhem tror inte att Thailand med egna krafter kan åtgärda problemen med sexindustrin.

Thailand behöver internationell hjälp. Men de som arbetar här, på den lokala nivån där allting händer, har sällan eller aldrig tagit emot några delegationer från andra länder och regeringar som sätter sig in i vad deras egna medborgare gör under semesterresor.

Achara Surakul som är verksamhetschefen för Phuketprovinsens hjälp till utsatta kvinnor, säger att hon heller aldrig varit i kontakt med hotell eller internationella resebyråer som turister använder sig av under sin vistelse på Phuket.

– Vi försöker bara ta hand om akuta problem som kvinnor upplever, som skador eller graviditeter. De enda vi samarbetar med är socialarbetare, polisen och ibland åklagare.

Mellan stolarna faller fortfarande prostitutionens offer, trots den mångmiljardindustri Thailandsturismen är både i Sverige och i andra länder.