Utrikes.

2020-02-18 12:35
Johan Hassel (S) / Bernie Sanders. Bild: Lisa Hydén / John Locher/AP/TT
Johan Hassel (S) / Bernie Sanders.
Puffetikett
Dagens ETC

S-politiker kritisk mot Sanders kampanj: ”Inte övertygad”

Tre frågor till Johan Hassel, Socialdemokraternas internationella sekreterare, som nyss varit i USA och besökt de demokratiska kandidaternas valkampanjer.

 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

"Det var som att vara på ett Vänsterpartimöte. Det var en blandning av mycket unga människor och gamla marxister, som tycker att de haft rätt hela tiden. Det var inga vanliga människor där helt enkelt."

Så beskriver Johan Hassel, Socialdemokraternas internationella sekreterare, ett Bernie Sanders-event han besökt i en intervju med Svenska Dagbladet. Dagens ETC har ringt upp honom och bett honom att utveckla sitt resonemang.

Sanders har lyckats med en av de största politiska mobiliseringarna på länge, men du såg inget du gillar?

– Det är jättebra att de har en politiskt engagerande kampanj. Det är positivt att huvuddelen av kandidaterna går till val på en mer socialdemokratisk politik än vi någonsin sett i USA. Men man mobiliserar på olika sätt. Sanders kanaliserar den ilska som finns i USA och det engagerar och drar många, och det är jättebra. Skillnaden mellan hur Sanders uttrycker det jämfört med exempelvis Elizabeth Warren är att hon har en retorik och ett budskap som handlar om att gå framåt tillsammans. Jag hör till dem som tror att polariseringen och den ökade konfliktnivån kan leda till ett politiskt klimat som är ganska farligt.

Är det fel att locka unga?

– Jag tror på politiker som väljer att försöka bredare och inte bara når ut till sin kärnbas. Det tycker jag att de andra gör på ett bättre sätt än Sanders. Om man jämför så upplevde jag att det hos Amy Klobuchar, Pete Buttigieg och Elizabeth Warren fanns en större blandning av människor som påminde mer om hur jag upplever att politiska möte i Sverige brukar vara. De har kampanjer och bedriver en politik som appellerar bredare.

Att det var unga människor går ju att se, men hur vet du att de andra på Sanders-eventet var gamla marxister?

– Vi pratade med flera stycken. Vi pratade med de unga Sanders-fansen som reste runt. Vad ska man säga, Sanders har gjort någonting jättebra, han har gjort det fint att vara socialist igen. Och det är klart at det finns en uppdämd stämning hos personer i USA som stått för den viljeinriktningen länge, att plötsligt så har det blivit accepterat.

– Min poäng är att Sanders inte har ändrat uppfattning de senaste 40 åren, det gör honom bra och principfast. Jag är inte lika övertygad om hans förmåga att presentera lösningar när det gäller en förändrad arbetsmarknad eller hur man bäst utformar en sjukförsäkring.