Miljö.

2018-04-18 18:50
I den brasilianska delstaten Para 
kan man se en knivskarp gräns mellan den ursprungliga regnskogen och 
det avverkade området.  Bild: Andre Penner/ap
I den brasilianska delstaten Para 
kan man se en knivskarp gräns mellan den ursprungliga regnskogen och 
det avverkade området.

Regnskogarna – inte längre någon kolsänka

Ny forskning visar att världens regnskogar tillför mer koldioxid till atmosfären än de absorberar – mer än alla bilar och lastbilar i USA. Den goda nyheten är att skogarna lätt kan återställas till kolsänkor.

 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Världens regnskogar andas ut – och det är ingen suck av lättnad. Istället för att suga upp växthusgaser ur atmosfären har jordens så kallade lungor börjat släppa ifrån sig mer koldioxid än de absorberar.

Det visar en ny studie baserad på fältmätningar, fjärrlaseranalyser och satellitbilder från åren 2003–2014 av regnskogar i Asien, Afrika och Syd- och Mellanamerika. Mycket av de ökande utsläppen är en effekt av avskogning för att exempelvis göra plats för plantager och vägar. Men mer än två tredjedelar är resultatet av mindre synliga förändringar; en nedgång i mångfald och antal kvarvarande träd som inte är omedelbart synlig, men påverkar skogarnas ”lungkapacitet”.

– Historiskt sett har vetenskapen underskattat koldioxidutsläpp från skogar genom att bara studera effekterna av kalhyggen, skogsbränder och annan öppen avskogning, säger Wayne Walker, forskare och en av författarna bakom studien, till nyhetssajten Climatewire.
 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8Tidigare analyser har missat mindre uppenbara ingrepp, som selektiv avverkning, och naturliga skador efter torka och sjukdomar, vilka förvärras i takt med stigande temperaturer, menar han.

– Dessa förluster kan vara små på varje enskild plats, men när du lägger samman alla förluster av enskilda träd i ett område stort som hela regnskogsbältet, så handlar det om betydande bortfall av biomassa, säger Wayne Walker vid Woods Hole Research Center, till Climatewire.


Relativt intakta ekosystem

Enligt den nya studien emitterar regnskogarna på samtliga kontinenter mer växthusgaser än de absorberar – 862 teragram (1 teragram = 1 miljard kg, reds anm) per år. Det är mer än alla bilar och lastbilar i USA släpper ut. Samtidigt suger de upp ungefär hälften av vad de släpper ut, 437 teragram koldioxid varje år. 

Enligt forskarna beror 69 procent av utsläppen på skadade skogar och resten på avskogning.

Även om skogsförfallet i kvarvarande skogar enligt studien är mer spritt än väntat, menar forskarna att ekosystemen fortfarande är relativt intakta och kan återställas med rätt skötsel och omvårdnad.

– Att återställa skogar är ett av de enklaste och billigaste sätten att minska mängden koldioxid i atmosfären, säger Wayne Walker.

Joshua Fischer, som forskar på ekosystem vid NASA´s Jet Propulsion Laboratory i Kalifornien, menar att studien inte helt överensstämmer med atmosfäriska observationer av regnskogars koldioxidutsläpp, vilka fortfarande visar att skogarna överlag tar upp mer kol än de emitterar.

– Det kan bero på att den nya studien riktar in sig på biomassan över jord och inte räknar med vad som absorberas i marken. Men den nya studien visar hur viktigt det är att ta med skogsförstöring och avskogning i studier av klimatförändringar, säger Joshua Fischer till Science News.

Studien publicerad i tidskriften Sience

Den nya studien har utförts av forskare från klimattankesmedjan Woods Hole Research Center och universitetet i Boston.

Resultaten har presenterats i den ansedda vetenskapliga tidskriften Science.