Utrikes.

2018-12-05 14:00
Bild: Jens Meyer/AP/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Rapport: Frihandelsavtalet kan gynna skatteflykt och pengatvätt

De pågående förhandlingarna om ett nytt frihandelsavtal mellan EU och det sydamerikanska handelssamarbetet Mercosur riskerar att förenkla skatteflykt och pengatvätt, enligt en ny rapport.

Nu kräver EU:s vänstergrupper skarpa åtgärder för att förhindra dett

Stärkta rättigheter för arbetare, utökat miljöskydd och en uppmaning till företag att agera ansvarsfullt. Det är vad de pågående frihandelsförhandlingarna mellan EU och sydamerikanska Mercosur sägs handla om.

Men vad ett eventuellt avtal däremot riskerar att gynna är möjligheten till skatteflykt och ekonomisk brottslighet. Detta enligt en ekobrottsutredare och två ekonomer från Argentina som på uppdrag av EU-parlamentets vänstergrupp GUE/NGL nagelfarit läckta dokument från förhandlingarna.

Liberalisering skurken

Studien kommer bland annat fram till att avtalets skrivningar om skatt och finansiella transaktioner är alldeles för svaga, att förhandlarnas iver att liberalisera och avreglera kontrollmekanismer ökar risken för skatteflykt och pengatvätt och att samma liberala filosofi skulle försämra kapitalkontroll och uppmuntra finansiell spekulation.

– Förespråkarna för EU:s olika handelsavtal upprepar bara mantrat att "all handel är bra" men studie efter studie och fall efter fall visar ju på behovet av en rättvis och hållbar handel, säger Vänsterpartiets EU-parlamentariker Malin Björk i ett pressmeddelande.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Enligt de argentinska utredarna handlar det om astronomiska summor som riskerar att undanhållas stater på bägge sidor av Atlanten.

– Författarna visar hur liberaliseringen kommer att tillåta ytterligare miljarder euro att flyttas utomlands till skatteparadis eller motsvarande jurisdiktioner, samtidigt som den hotar den finansiella stabiliteten hos bägge handelsblocken, säger GUE/NGL:s Matt Carthy från irländska Sinn Féin.

Brasilien i blickfånget

En av dem han riktar skarpast kritik mot är den brasilianska regeringen och dess kommande president, ultrahögerpolitikern Jair Bolsonaro.

Det Malin Björk bland annat vill se är att EU inför skarpa skrivningar mot skatteflykt, precis som i fallet med Parisavtalet och arbetstagares rättigheter.

– Det är viktigt att påminna om nu, inte minst inför nästa vecka, då EU-parlamentet röstar om ett annat kontroversiellt handelsavtal, Jefta, mellan EU och Japan, lägger hon till.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Fakta

Mercosur är namnet på tullunionen mellan Argentina, Brasilien, Paraguay, Uruguay och Venezuela.

EU är Mercosurs största handelspartner och det genomsnittliga utflödet av pengar till EU uppgick åren 2008-2017 till 56 miljarder dollar (motsvarande drygt 500 miljarder kronor). Det är från detta utflöde som risken finns att pengar försvinner till skatteparadis eller försvinner i pengatvätt.