Turkiet.

2016-06-30 12:00
Turkisk polis visiterar ungdomar under ett tillslag i Diyarbakir. Bild: Usame Ari/Cihan News/AP/TT
Turkisk polis visiterar ungdomar under ett tillslag i Diyarbakir.

Rädslan sprids i östra Turkiet – kurderna under belägring

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Svårt för journalister

Att vara verksam som journalist i området är svårt eftersom staten inte uppskattar att internationella reportrar kommer hit för att arbeta. Därför ser jag mig om över axeln och tar omvägar runt polisens vaktposter, för att min vägvisare i staden och till och med lokalpolitiker uppmanar till det.

– För några år sedan ställde alla journalister som kom hit frågor om hur Turkiet höll på att reformeras och bli bättre. Vi svarade då att det inte stämde. De såg inte att Turkiet är precis samma land. De senaste två åren har vi fått rätt, säger Baris Yavuz, advokat och ansvarig för regionalkontoret av TIHV, Turkiets människorättsstiftelse, i Diyarbakir.

Han tar emot i ett luftigt kontor och delar ut rapporter som tryckts med pengar från bland andra svenska Röda korset. TIHV bildades 1990 och har sedan dess assisterat tortyrdrabbade och dokumenterat övergrepp.

Ordföranden häktades

Den 20 juni uppmärksammades stiftelsen för något helt annat när dess ordförande Sebnem Korur Fincanci häktades tillsammans med Reportrar utan gränsers turkiske representant och en annan välkänd skribent. De tre anklagades för understödjande av terrorism genom att ha agerat tillfälliga redaktörer för den pro-kurdiska tidningenÖzgür Gündem, vilken Turkiet ser som ett PKK-propagandaorgan och därför redan låtit arrestera hela redaktionen. Sebnem Korur Fincanci hade bara veckan innan talat om Turkiets människorättssituation under ett seminarium i Sveriges riksdag.

– Hon ville värna det fria ordet för journalister. Men tidigare har hon varit väldigt aktiv med att rapportera om Cizre, det var egentligen därför hon fängslades, säger Baris Yavuz.

Den turkiska armén anklagas för att ha begått stora övergrepp mot civilbefolkningen i den kurdiska staden Cizre i samband med strider mot kurdisk gerilla. Dåden har i sin tur inspirerat till kurdiska bombattentat med många dödsoffer i västra Turkiet, vilket lett till fler flygbomber mot PKK.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Folket vill inte ha krig, menar Baris Yavus. När det var vapenvila såg framtiden nog ändå ut att kunna bli lite bättre. Men just nu är allt krossat igen.

Baris namn betyder ”fred” på turkiska. Tror han själv att en sådan är möjlig i landet? Svaret kommer blixtsnabbt.

– Nej.

Kurderna kritiserar västvärlden

Det politiska landskapet i det kurdiska, sydöstra Turkiet domineras av två partier. Det pro-kurdiska Folkets demokratiska parti (HDP) kom in i det turkiska parlamentet i valen i juni och november 2015, med röster från dessa trakter. Samtidigt agerar dess systerparti Demokratiska regionspartiet (DBP) i praktiken som en regional förlängning, och har vunnit många kommunalval.

Båda partierna har varit hårt ansatta sedan inbördeskriget mellan kurdiska PKK-gerillan och staten återvände i juli 2015. Arresteringar och strider har lett till större övergrepp här än i resten av det konfliktdrabbade landet.

Kurder och andra har ofta kritiserat västvärlden för dess tystnad om utvecklingen i turkiska Kurdistan. EU anses vara tyst eftersom man tecknat ett avtal om att få Turkiets hjälp för att hålla flyktingar utanför Europas gränser. USA har i sin tur kommit kurderna närmare genom samarbetet i kampen mot IS, men har samtidigt tonat ner stödretoriken för att knyta Turkiet närmare sig.