Utrikes.

2020-03-24 10:00
Arbetare desinficerar på Gazaremsan för att skydda mot spridning av coronaviruset.  Bild: Adel Hana/TT
Arbetare desinficerar på Gazaremsan för att skydda mot spridning av coronaviruset.
Puffetikett
Dagens ETC

Rädslan för corona växer bland utsatta palestinier

Coronaviruset fortsätter att sprida sig som en löpeld över världen. I söndags bekräftade myndigheter i Gaza sina första fall av coronavirus-smittade personer.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

De rapporterade virusfallen berör två palestinska män i 30 årsåldern som återvänt hem efter en resa till Pakistan. Enligt myndigheterna  ska de båda männen nu ha satts i karantän i staden Rafah, nära den egyptiska gränsen.

Gazas offentliga hälso- och sjukvårdssystem har länge varit hårt drabbat av den israeliska blockaden. Under de senaste tolv åren har brist på medicinsk utrustning, smutsigt vatten och återkommande strömavbrott varit en dyster verklighet för många Gazabor.

”Humanitär kris”

Människorättsorganisationen Amnesty beskriver det allvarliga läget som en humanitär kris och i samband med coronavirusets framfart varnar nu flera människorättsorganisationer för de katastrofala följer som väntar om inte möjligheterna till import av medicinska förnödenheter förbättras.

I Gaza har skolor och marknader varit stängda sedan två veckor tillbaka som ett led i att förhindra den snabba smittospridningen. I veckan skärptes också in- och utresereglerna mot Israel och Egypten, regler som sedan tidigare varit mycket strikta eftersom Israel håller området i blockad.

Oron efter söndagens rapporterade coronafall är stor i Gaza, ett område som redan är hårt prövat av utbredd fattigdom och hög arbetslöshet. Nu uppmanar myndigheterna Gaza-borna att be hemma istället för att söka sig till moskéer samt att skippa traditionella sörjes-ceremonier, i syfte att stoppa smittospridningen.