Utrikes.

2018-03-13 10:15
Megan Kelly intervjuade Vladimir Putin i NBC News i lördags. Kritiken var skarp efter sändningen: ”Det är djupt stötande att se presidenten ge nytt liv åt klassiska antisemitiska stereotyper som har plågat Ryssland i hundratals år” Bild: Mikhail Klimentyev/AP/TT
Megan Kelly intervjuade Vladimir Putin i NBC News i lördags. Kritiken var skarp efter sändningen: ”Det är djupt stötande att se presidenten ge nytt liv åt klassiska antisemitiska stereotyper som har plågat Ryssland i hundratals år”

Putin skyller valfusk på judar

Rysslands president antyder i en ny intervju att ”judar” med ryskt medborgarskap kan ligga bakom manipulationer av det amerikanska valet. Klassisk antisemitism, menar gruppen Anti-Defamation League, som kräver att Putin ska ta avstånd från sitt utspel.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det var i en intervju som NBC News sände i lördags som Rysslands president Vladimir Putin på nytt förnekar att han haft något att göra med manipulationer av det amerikanska valet. Han spekulerade i stället kring möjliga förövare:

– Kanske var det ukrainare, tatarer, judar som råkar ha ryskt medborgarskap.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Det faktum att Putin väljer att addera judar till sin lista över misstänkta har gett upphov till starka reaktioner, inte minst i USA, där många – intressegrupper och folkvalda – anklagar honom för att sprida antisemitism.

”Pekar ut syndabockar”

Anti-Defamation League (ADL) har som organisation i drygt 100 år arbetat för att motverka fördomar och förföljelse mot judar. Nu kommenterar ordförande Jonathan A Greenblatt:

– Putin har på ett bisarrt sätt börja peka ut syndabockar. Det handlar då om judar och andra minoriteter i hans land. Det är djupt stötande att se presidenten ge nytt liv åt klassiska antisemitiska stereotyper som har plågat Ryssland i hundratals år, med en kommentar som kunde ha rivits ut från ”Sions vises protokoll”.

Det antisemitiska dokumentet, som ofta hänvisas till av högerextremister, nämns även då organisationen American Jewish Committee fördömer Putins uttalande, som man tycker lägger sig ”kusligt” nära den sortens världsbild, med föreställningar om en judisk konspiration.

Jonathan A Greenblatt:

– Vi lever i en tid då antisemitiskt våld ökar och ord kan få allvarliga konsekvenser, särskilt om de kommer från offentliga personer eller folkvalda politiker som president Putin. Vår förhoppning är att han ska klargöra vad han menar innan det här skadar de grupper som han räknar upp.

Trump är tyst

Malcolm Hoenlein leder ett samarbetsråd med USA:s största judiska organisationer:

– Putin har tidigare hållit nära kontakt med Rysslands judiska befolkning. Vi hoppas att han förstår hur viktigt det är att korrigera detta, säger han till tidningen Jerusalem Post.

Flera amerikanska politiker har också reagerat. Bland dem finns senator Richard Blumenthal, demokrat:

– Världsledare måste tydligt och snabbt ta avstånd från Putins motbjudande uttalande. Varför är Donald Trump tyst?

Fördömanden från Israel

Det är inte första gången som Putin talar om judar med NBC News. Så sent som i somras jämförde han – i en panel som leddes av ­kanalens profilerade journalist ­Megan Kelly – anklagelser om ryska ­påverkanskampanjer mot ­amerikanska valet med det som judar historiskt har utsatts för.

– Det är lätt att säga att vi är oskyldiga men ryssarna är skyldiga … Det påminner mig om antisemitism, att judarna bär skuld till allt, sa presidenten.

Även den gången fick han kritik. Men nu är reaktionerna häftigare. Inte minst från Israel, där knessetledamoten Ksenia Svetlova – som representerar Sionistunionen – kräver att landets regering ska fördöma presidentens utspel.

– Judar kanske manipulerade valet i USA. Judar kanske styr världen. Judar kanske slaktade judar i Polen. Alla dessa ­påståenden har en och samma grund: hatet mot judar, säger hon till nyhetsbyrån Associated Press.

”Ingenting har förändrats”

Nachamn Shai, även han ­ledamot för Sionistunionen, talar om ”värsta formen av ­antisemitism”.

– Putins kommentar visar att ingenting har förändrats i synen på judar som ansvariga för ­världens ondska.