Utrikes.

2018-04-13 09:50
  • En pojke får syrgas efter attacken den 7 april då uppemot 100 personer dödats. Bild: Syrian Civil Defense White Helmets/AP
    En pojke får syrgas efter attacken den 7 april då uppemot 100 personer dödats.
  • Rök över staden Douma efter att  syriska stridsplan gått till attack.
    Rök över staden Douma efter att syriska stridsplan gått till attack.

Propagandakrig efter gasattacken i Syrien

Det mesta tyder på att det var Syriens president Bashar al-Assad som den 7 april – återigen – attackerade sin egen befolkning med kemiska vapen.

Men Ryssland, Syrien och deras digitala svans gör allt för att – återigen – så tvivel.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det är svårt att veta exakt vad som hände i Syrien den 7 april. Men utifrån mängder av lokala vittnesmål från läkare och sjukvårdspersonal, filmer, bilder och dokumentation har en bild vuxit fram av ett händelseförlopp: Syriska stridsplan attackerade vid tolvtiden på lördagen Röda halvmånens lokal i Douma med två kryssningsmissiler och flera oljefatsbomber. Stadens sista ambulanser förstördes och sjukvårdsverksamheten stoppades. Syriska stridsflygplan fortsatte sedan att förstöra för räddningspersonal genom fler oljefatsbomber.
 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8Fyra timmar senare attackerade det syriska flygvapnet ett lokalt bageri. Många dog snabbt, och lukten av klorin spreds över Douma, strax utanför huvudstaden Damaskus. Vid halvåttatiden på kvällen slog bomberna ner igen, i närheten av en moské. Symptomen tyder på något värre än klorin – saringas eller ett liknande kemiskt vapen. Minst 42 personer befaras ha omkommit.

Men hur säker kan man vara på att detta hände? Beroende på vilka utspel man läser om Syrien finns ju totalt olika berättelser.

”Falsk attack”

”Amerikanska/brittiska ombud iscensätter nya ’kemiska attacker’ – vilka som vanligt når västmedia genom OBEKRÄFTADE rapporter från Vita hjälmarna […] – i syfte att legitimera en militär attack”, twittrar Marcello Ferrada de Noli, ordförande för organisationen Swedish Professors & Doctors for Human Rights, Swedhr. Ferrada de Noli lyckades här – precis som Swedhr brukar göra – sammanfatta stora delar av det budskap som sprids av Ryssland och Syrien. Till sin hjälp har de konspirationsteoretiker som de på Infowars.com, journalister och bloggare som är kritiska till USA-imperialism. Dessutom – avslöjade The Guardian nyligen – hjälper trollkonton styrda av den ryska regeringen till att få dessa uppgifter högt upp när människor söker på Google, Youtube och Twitter.

Det lät nästan exakt likadant efter den kemiska attacken i Khan Shaykhun den 4 april förra året, då nästan 100 människor dödades i en kemgasattack. USA delade då raskt ut skulden till Assad och skickade tre dagar senare 59 missiler mot en flygbas i Syrien.

Bevis mot Assad

Trots att antikemvapenorganet OPCW inte fick tillgång till platsen – delvis på grund av att Assad hindrade dem – lyckades de i höstas genom en kemisk analys bevisa att den syriska militären hade genomfört kemgasattacken. Det övertygade föga på de syriska och ryska regeringarna eller deras digitala svansar, som kritiserar OPCW för att vara opartiska. Åke Sellström, som var vetenskapligt ansvarig för rapporten, tar kritiken med ro.

– De kritiserar mest hur vi har genomfört studien och säger att vi skulle vara västorienterade och så vidare. Men de säger egentligen ingenting om de tekniska fynden och slutsatserna.

Tolkar du det som ett tyst medgivande?

– Ja, man vill låta världen vara tvivlande inför vår kompetens, men så länge de inte sablar ner rapporten utifrån vår tekniska analys tar jag det som ett tyst medgivande.

De som tvivlar på att Assadregimen utför kemiska attacker för nästan alltid fram Vita hjälmarna, en organisation med över 3 000 hjälparbetare som spelade en viktig roll i att publicera information om kemgasattacken förra året. Enligt den rysk-syriska propagandan är Vita hjälmarna ett dotterbolag till al-Qaida. Scott Lucas, journalist och professor i internationell politik vid universitetet i Birmingham, har följt Vita hjälmarna sedan de inledde sin verksamhet 2013.

– Vita hjälmarna utför räddningsoperationer, räddar liv, och sprider information om vad de gör. När ryssarna gick in militärt i Syrien i september 2015 kom i samma veva en massiv militär- och propagandakampanj mot Vita hjälmarna. Inte minst i Aleppo var Assads strategi att knäcka befolkningen. Vita hjälmarna skulle krossas så att folk förstod att de inte kunde räddas. Vita hjälmarna attackerades bland annat genom att släppa bomber på samma plats igen en liten stund efter den första attacken.

Scott Lucas använder Vita hjälmarna som en av flera källor när han bedömer vad som händer på marken i Syrien.

– Det betyder inte att de är hundra procent trovärdiga. Misstag kan göras, och har gjorts. Någon gång har det hänt att antalet offer kanske var färre än de uppgav. Men jag har aldrig sett Vita hjälmarna medvetet lägga ut en falsk video eller vilseledande information, säger Lucas, och tillägger:

– Jag har kollat alla påståenden som kommer från ryska medier, från Assadregimen, och från sociala medier-aktivister. Allt visar sig vara taget ur sitt sammanhang, förvrängningar eller rena hopdiktningar.

Scott Lucas menar att den ryska strategin inte handlar om att presentera andra mer sannolika alternativ eftersom dessa oftast inte existerar.

– Strategin handlar om att göra alla förvirrade kring vad som händer, ända tills du ger upp vad du tror på. Det blir en slags uppgivenhet.

Pekar mot Assad igen

Så här hur är det nu – egentligen? Var det någon kemisk attack den 7 april, och är i så fall Assad skyldig? Scott Lucas menar att de bevis vi har idag talar för det.

– Vi har vittnesmål och filmer från flera källor, som tidigare varit tillförlitliga, som visar människor som uppenbart har utsatts för någon slags kemisk attack. Dessutom tyder symptomen på att det delvis är något värre än klorin de har utsatts för, säger Scott Lucas.

– När det gäller frågan om vem som gjorde det har flera boende i flera olika pålitliga medier sagt att de såg regimens stridsplan och helikoptrar släppa bomber vid tidpunkterna för kemgasattackerna. Det betyder att det bara kan ha varit regimen som gjorde det, säger Scott Lucas.

– Rebellerna har inte helikoptrar, och de har inte stridsplan.