Hoppa till innehållet

Utrikes

Prisas som visselblåsare – slog larm om fiskekorruption

Jóhannes Stefánsson blev vittne till hur  det isländska fiskeföretaget Samherji  delade ut mutor som uppgått till hundra- tals miljoner isländska kronor.
Jóhannes Stefánsson blev vittne till hur det isländska fiskeföretaget Samherji delade ut mutor som uppgått till hundra- tals miljoner isländska kronor. Bild: Press

Dagens ETC.

Mordhot och en misstänkt förgiftning. En hög tjänst på ett fiskeföretag gjorde honom till vittne av mutor och korruption kopplat till fiskekvoter i Namibia. Informationen gjorde honom till enmåltavla. – Jag sågs som ett hot redan innan storyn kom ut, säger visselblåsaren Jóhannes Stefánsson.

I onsdags presenterades Jóhannes Stefánsson som vinnare av utmärkelsen Win Win Gothenburg Sustainability Award 2021 och tilldelades en prissumma på en miljon kronor. Hållbarhetspriset ville i år uppmärksamma personer och organisationer som arbetar mot korruption. Jóhannes Stefánsson har fått betala ett högt pris för sitt arbete och för sitt beslut att bli visselblåsare. När Dagens ETC når honom i hans hem på Island har han problem med hälsan. Han hämmas fortfarande av oförklarliga symptom och ekonomiskt har det varit några tuffa år. Men det är ändå glädje han främst uttrycker.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Betala per vecka

Från
Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från
Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser