Utrikes.

2018-07-25 10:10
Den socialdemokratiska justi­tieministern Katarina Barley förbereder ett lagförslag som liknar liberala FDP:s åsikt. Bild: Markus Schreiber/TT/AP
Den socialdemokratiska justi­tieministern Katarina Barley förbereder ett lagförslag som liknar liberala FDP:s åsikt.
Puffetikett
Dagens ETC

Politisk strid om den tyska aborträtten

Sedan snart ett år pågår en häftig debatt om aborträtten i Tyskland. Frågan har fått förnyad aktualitet eftersom högerpopulistiska AfD, som valdes in i Förbundsdagen i september i fjol, är uttalade abortmotståndare.

I Tyskland är abort förbjudet, genom en lag från 1871. Genom en tilläggsparagraf och ett utslag från högsta domstolen 1993 är det emellertid straffritt till och med tolfte veckan. I en ytterligare paragraf förbjuds läkare att offentligt tala om att de utför abort. Kontakten förmedlas enbart genom de obligatoriska rådgivningsställena. Så sent som i november i fjol bötfälldes en läkare för brott mot informationsförbudet.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


De gröna och Vänstern kräver därför, tillsammans med kvinnoorganisationer, ett avskaffande av det principiella förbudet mot aborter. Konflikten har nu koncentrerats kring lagen som förbjuder läkare ett tala om att de utför aborter.

Informationsförbud

Den socialdemokratiska justi­tieministern Katarina Barley förbereder ett lagförslag, som sannolikt kommer att ansluta till liberala FDP:s åsikt, att informationsförbudet ska behållas men göras straffritt så länge informationen inte är ”anstötlig”.

Samtidigt förklarar Socialdemokraterna att om de inte tillsammans med CDU-CSU lyckas komma överens om ett kompromissförslag kommer de att rösta utan hänsyn till koalitionen. Det skulle innebära att antingen FDP:s kompromissförslag eller De Grönas och Vänsterns förslag att helt avskaffa förbudet skulle gå igenom.

För några veckor sedan behandlades frågan i förbundsparlamentets lagutskott, där de flesta tillfrågade jurister förklarade att en lagändring skulle vara förenlig med konstitutionen.

Nu har Tyska kvinnorådet (DF), en paraplyorganisation för ett sextiotal kvinnoorganisationer, också uttalat sig för ett avskaffande av informationsförbudet.

– Kvinnor har rätt till omfattande information, säger Mona Küppers från DF:s styrelse till Tageszeitung.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter