Utrikes.

2021-09-18 10:45
Bild från senaten 6 januari i år, när tusentals människor stormade Kapitolium i Washington DC i försök att stoppa att Joe Biden skulle bli USA:s president. Bild: Jose Luis Magana/AP/TT
Bild från senaten 6 januari i år, när tusentals människor stormade Kapitolium i Washington DC i försök att stoppa att Joe Biden skulle bli USA:s president.
Puffetikett
Dagens ETC

Polisen i Washington DC förbereder sig för ny högerextrem demonstration

Kapitolium förväntas möta sitt största säkerhetshot sedan attackerna 6 januari. Den högerextrema manifestationen "Justice for J6" kommer protestera på huvudstadens gator för att visa sitt stöd till de som prövas rättsligt efter den historiska attacken.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Hundratals Trump-supportrar är anklagade för en rad brott efter attacken mot den amerikanska kongressen och senaten 6 januari i år, när tusentals människor stormade Kapitolium i Washington DC i försök att stoppa att Joe Biden skulle bli USA:s president. Donald Trump gick själv ut med ett uttalande i tisdags där han kritiserade åtalen och påstod att de anklagade personerna är "förföljda", enligt CNBC.

Åsikten att personerna är felaktigt åtalade sprids även bland den tidigare presidentens väljarkrets. Nu på lördag planeras demonstrationen "Justice for J6", där bland annat högerextrema grupper förväntas delta, enligt bland annat AP. Demonstrationen är menad att visa stöd för de som genomgår rättslig prövning för sina handlingar i början av året.

Barriär runt Kapitolium

Likt inför 6 januari så har nu staket satts upp runt Kapitolium. Det tidigare staket som sattes upp kom att tas ner först drygt sex månader efter attacken, enligt NPR. Amerikanska politiker, bland annat senatens majoritetsledare Chuck Schumer, säger att Kapitoliums polisstyrka är väl förberedd inför vad som än händer på lördag.

Den grupp som leder planeringen av lördagens samling, Look ahead America, säger att det kommer att bli en fredlig demonstration på Union Square Plaza som ligger just i anslutning till Kapitloium. Gruppen säger att de bara vill informera politikerna i senaten och kongressen om den "tyranniska och inhumana behandlingen" och de "politiska fångar som har blivit måltavlor för justitiedepartementet och FBI". En av organisatörerna säger att det förväntas komma runt 700 personer.

– Om det här är en fredlig möjlighet att utnyttja sina grundlagsrättigheter så är det bra. Jag stödjer de personer som gör sina röster hörda på ett fredligt sätt, säger Pete Aguilar, en av Demokraternas representanter i kongress till NPR och fortsätter:

– Den 6 jauari var det inte det. Att associera sig med den dagen – det handlade inte om fredliga protester - är en av de saker som gör det djupt obehagligt och en av anledningarna till att vi håller nära koll på lördagens aktiviteter.      

Säkerhetsinsatserna vid attacken 6 januari har fått hård kritik och utreds nu av en specialkommitté i kongressen. Bilder och videos från händelserna visar bland annat hur folkmassan under ganska kort tid tog sig igenom flera lager av skydd utan något större motstånd. Det amerikanska nationalgardet kom också till platsen nästan en timme efter att de först blev inkallade – efter att personer redan tagit sig in i lokalerna. Kapitoliumpolisen är nu under ny ledning och säger att de är beredda på vad som helst. Bland annat så har de redan frågat det nationalgardet om hjälp på lördag vid eventuellt behov.