Utrikes.

2015-05-25 14:01
  • Ada Colau blir ny borgmästare i Barcelona. Bild: Emilio Morenatti/AP/TT
    Ada Colau blir ny borgmästare i Barcelona.
  • Podemos partiledare Pablo Iglesias. Bild: Andres Kudacki/AP/TT
    Podemos partiledare Pablo Iglesias.

Podemos går starkt framåt

De har bara funnits i lite mer än ett år – men nu tar Podemos allt större plats i den spanska politiken. I söndagens region- och lokalval går det unga partiet starkt framåt.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

– En magisk och historisk kväll, sa Podemos partiledare Pablo Iglesias sent i går kväll när det stod klart att partiet har haft stora framgångar i de regionala och lokala valen.

Från att ha börjat som ett antal olika folkrörelser, och sedan blivit ett parti i mars 2014, har Podemos nu tagit ett ordentligt kliv mot politisk makt. De går särskilt starkt framåt i storstäder som Madrid, Valencia och Barcelona.

– Att de gör ett så bra val i Barcelona är väldigt betydelsefullt. Det säger mycket om hur det politiska läget håller på att svänga i Spanien. I Barcelona finns nu egen majoritet för Podemos-alliansen, säger Alex Fuentes, som följer Podemos och den spanska politiken noga.

Han tror också att Socialdemokraterna kommer att behöva samarbeta med Podemos i flera städer. Och därmed kommer det regerande högerpartiet Partido Popular få allt mindre makt. De är fortfarande största parti, men förlorar egen majoritet i många regioner. Alex Fuentes menar att den utvecklingen går i linje med det som håller på att hända i Spanien just nu.

– Högern kan inte räkna med egen majoritet längre. De kommer behöva samarbeta med andra partier, men framförallt kommer de få vänja sig vid mindre makt. Det är vänstern som går framåt, framförallt tack vare Podemos. Vänstern har stärkt sina positioner rejält, det har inte hänt de senaste 40 åren i europeisk politik, säger Alex Fuentes.

Starkt missnöje

På sätt och vis är Podemos framgångar inte överraskande, menar han. De har lyckats kanalisera det missnöje som har växt sig allt starkare i Spanien de senaste åren, och som har till stor del har sitt ursprung ur den så kallade 15M-rörelsen (döpt efter den 15 maj 2011, när tältläger och sittstrejker spred sig på Madrids gator som en protest mot arbetslöshet och nedskärningar).

– Podemos har lyckats kanalisera det allmänna missnöjet som den nyliberala politiken har orsakat. I många andra länder har högerkanten varit bättre på det, men i Spanien har de inte gjort det. I stället är det högerns politik som har orsakat missnöjet.

I november är det dags för det allmänna valet i Spanien. Då talar mycket för att Podemos framgångar kommer att fortsätta.

– Att de fick åtta procent av väljarstödet i EU-valet förra året, och nu framgångarna i lokal- och regionalvalet, pekar på det. När Podemos bildades pekades de ut som drömmare och flummare, nu är det ingen som ser på dem så längre. Den politiska kartan håller på att ritas om.