Utrikes.

2016-07-27 11:00
Gerillaledaren Cemil Bayık sägs vara Turkiets mest efterspanade man – eller största terroristledare på fri fot. I västvärlden är han både en allierad och stämplad som terrorist.
Gerillaledaren Cemil Bayık sägs vara Turkiets mest efterspanade man – eller största terroristledare på fri fot. I västvärlden är han både en allierad och stämplad som terrorist.

PKK-ledaren: Mellanöstern upplever ett världskrig

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Framtiden är en ny modell

Nationalstaterna i Europa skapades ursprungligen på samma sätt, uppifrån och ner, genom odemokratiska härskares beslut. Bayık menar att Europa tvingades genomlida både det första och andra världskriget, innan EU uppstod som en modell för att demontera gränserna och dämpa nationalism och spänningar. Nu har Mellanöstern börjat genomgå sitt eget världskrig, som också kommer förändra mycket.

Även IS har specifikt hänvisat till Sykes-Picotavtalet som fiende. Men till skillnad från IS som velat bygga en jättestor teokrati för att ena hela Mellanöstern, anser PKK att framtiden måste ligga i en helt ny modell.

– Konflikten i Mellanöstern baseras på nationalstaten. Lösningen kommer inte att vara nya nationalstater, utan det demokratiska självstyret, som i Rojava.

PKK säger sig inte längre vilja etablera en kurdisk nationalstat. I enlighet med Öcalans ideologi vill de istället sprida revolutionära, lokala självstyren. Precis sådana Öcalan-självstyren har i dag redan tagit över nästan hela norra Syrien – tack vare det amerikanska flygvapnet.

Inte över snabbt

Utan att det antagligen är meningen, hjälper den USA-ledda västkoalitionen till att sprida PKK:s ideologi i Syriens ruiner, när de hjälper de syriska kurderna rycka fram mot IS. Det gör Cemil Bayık till en av de viktigaste personerna att påverka vad som ska ske i framtidens Mellanöstern. Men själv har han inga illusioner om att krutröken snart kommer skingras.

– Det här kriget har fått kännetecknen av en sekteristisk konflikt. Det är inte en konflikt som kommer vara över snabbt.

PKK, YPG och Peshmerga

Kurdistans arbetarparti (PKK) bildades 1978 och dess gerillastyrkor har legat i krig med den turkiska staten sedan 1984. Den officiellt högste ledaren Abdullah Öcalan dömdes till livstids fängelse i Turkiet 1999. Efter det har PKK övergett kraven på en självständig stat och omfamnat en ny, antistatlig ideologi från Öcalan för att bygga lokala självstyren. Efter 11 september-attackerna 2001 hamnade PKK på Natos och EU:s terrorlistor.

Sedan 2012 har kurder i Rojava, norra Syrien, byggt egna självstyren enligt Öcalans ideologi. YPG från Rojava och PKK-gerillan är väldigt närstående.

Peshmerga är namnet på de styrkor som är knutna till de båda kurdiska partierna KDP och PUK, i irakiska Kurdistan.