Utrikes.

2016-07-27 11:00
Gerillaledaren Cemil Bayık sägs vara Turkiets mest efterspanade man – eller största terroristledare på fri fot. I västvärlden är han både en allierad och stämplad som terrorist.
Gerillaledaren Cemil Bayık sägs vara Turkiets mest efterspanade man – eller största terroristledare på fri fot. I västvärlden är han både en allierad och stämplad som terrorist.

PKK-ledaren: Mellanöstern upplever ett världskrig

Gerillaledaren Cemil Bayık är en av nyckelpersonerna bakom utvecklingen i det konfliktfyllda Mellanöstern. I västvärlden är han både en allierad och stämplad som terrorist – på samma gång. Dagens ETC har träffat honom.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Han dyker upp mellan några träd, tillsammans med två livvakter som bär på automatkarbiner. Precis som livvakterna är han klädd i PKK-gerillans grågröna uniform, med sherwalbyxor och kraftig väst. Under den sticker en tjusigare, randig skjorta fram.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Det här sägs vara Turkiets mest efterspanade man – eller största terroristledare på fri fot. Men Cemil Bayık är en man som spelar flera olika roller, helt beroende på vem som talar om honom. Många kallar honom istället för folkhjälte. Cemil Bayık betraktas som den i dag högste agerande ledaren över PKK, Kurdistans arbetarparti, vars gerillastyrkor krigat mot den turkiska staten sedan 1984.

– Allt började när jag var student på Ankara universitet. En dag introducerades jag för Abdullah Öcalan. Det första Öcalan frågade var, vad jag visste om Kurdistan? Inte mycket. Så han gav mig genast en föreläsning under fyra, fem timmar. Han sa saker som jag inte hade hört någon annan vänsteraktivist säga.

I dag, mer än 40 år senare, har den lilla revolutionära grupp Abdullah Öcalan svetsade samman utvecklats till en av de största politiska rörelserna i Mellanöstern. Cemil Bayık har varit med hela tiden och uppehållit sig i Libanon, Syrien, Irak, Iran och Turkiet. Dagens ETC möter honom i Kandilbergen i irakiska Kurdistan, där PKK haft sitt högkvarter sedan 1999 när Öcalan fängslades i Turkiet.

Läs vidare på nästa sida: Inte längre någon kurdisk fråga

PKK, YPG och Peshmerga

Kurdistans arbetarparti (PKK) bildades 1978 och dess gerillastyrkor har legat i krig med den turkiska staten sedan 1984. Den officiellt högste ledaren Abdullah Öcalan dömdes till livstids fängelse i Turkiet 1999. Efter det har PKK övergett kraven på en självständig stat och omfamnat en ny, antistatlig ideologi från Öcalan för att bygga lokala självstyren. Efter 11 september-attackerna 2001 hamnade PKK på Natos och EU:s terrorlistor.

Sedan 2012 har kurder i Rojava, norra Syrien, byggt egna självstyren enligt Öcalans ideologi. YPG från Rojava och PKK-gerillan är väldigt närstående.

Peshmerga är namnet på de styrkor som är knutna till de båda kurdiska partierna KDP och PUK, i irakiska Kurdistan.