Hur skulle du känna om allt du kan erbjuda dina barn är en tallrik med kokta örter?
Den frågan ställer mamman Leena från Syrien i Oxfams nya rapport om svält. Familjen har förlorat sitt jordbruk i kriget och varje kväll får de gå och lägga sig på tom mage – en verklighet för allt fler människor i världen.
I covid-19 dör i dagsläget sju personer per minut. Samtidigt är svält än ännu större dödsorsak. Elva personer dör varje minut för att de inte fått tillräckligt att äta. Under pandemin har antalet människor som lever i svältliknande förhållanden ökat med en halv miljon. Det är totalt sex gånger fler än innan pandemin.
Främst ökar svälten på grund av väpnade konflikter i världen enligt rapporten från Oxfam.
– Svält fortsätter att användas som ett krigsvapen. Det berövar civila mat och vatten, och hindrar humanitär hjälp från att nå fram. Människor kan inte leva säkert eller få tillgång till mat när deras marknader bombas och både grödor och boskap förstörs, säger Gabriela Bucher, generalsekreterare på Oxfam International, i ett pressmeddelande.
Men hungern har också förvärrats på grund av pandemins nedstängningar. Förlorade arbetstillfällen, ökade matpriser och stängda skolor har gjort att människor i bland annat Brasilien, Indien och Jemen har fått det än svårare att sätta mat på bordet.