Utrikes.

2017-04-06 16:00
Människorättsorganisationer och läkare i Syrien menar att tisdagens stridsgasattack, där 100 personer dödades och ytterligare 400 skadades,  är symtomatisk för hur president Bashar al-Assad bedriver kriget.  Bild: Vahid Salemi/AP/TT
Människorättsorganisationer och läkare i Syrien menar att tisdagens stridsgasattack, där 100 personer dödades och ytterligare 400 skadades, är symtomatisk för hur president Bashar al-Assad bedriver kriget.

Över 170 attacker med gas i Syrien

Tisdagens kemiska attack i Syrien är del av en normaliseringsprocess, enligt analytiker. Om ingenting görs kan kemiska vapen bli en naturlig del av framtidens krig.

Minst 100 personer dödades och ytterligare 400 skadades i tisdagens stridsgasattack, enligt biståndskoalitionen Union of Medical Care Organizations. Den syriska regimen misstänks ha utfört attacken. Sjukvårdspersonal på plats säger att det ser ut att handla om sarin, samma gas som dödade över 1 200 människor i augusti 2013. Den syriska regimen tros ha utfört även den attacken, som närapå ledde till en amerikansk militär intervention. I stället gick den syriska regimen med på att låta FN överse utförsel av Syriens saringaslager. Men om allt verkligen fördes ut ur landet är oklart.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Hundratals attacker

Sedan kriget inleddes har syrierna attackerats med kemisk gas vid över 170 tillfällen, vilket lett till flera hundra döda utöver de som dog i augusti 2013. Klorin, som varit den vanligaste gasen, är inte tillåtet att använda i krig men kan inte förbjudas helt då det även används inom industrin. Klorin är mindre dödligt än sarin, men är ett effektivt vapen för den som vill terrorisera befolkningen.

Människorättsorganisationer och läkare i Syrien menar att tisdagens attack är symtomatisk för hur president Bashar al-Assad bedriver kriget. När regimen möter hårt motstånd från rebeller straffar de hela områden urskillningslöst, eller rent av med fokus på civila. 

Andra diktaturer kan ta efter

Priset för de kemiska attackerna betalas nu av den syriska befolkningen. Men vi är alla förlorare. Det menar flera människorättsorganisationer och analytiker, däribland Richard Guthrie, expert på kemiska vapen. 

– Andra diktaturer kan dra lärdomen av Syrien att ett kemvapenprogram kan köpa tid att vinna ett inbördeskrig, sa han förra året på en internationell konferens. 

Internationella Röda korset påminde efter attacken om att ”användandet av kemiska vapen är totalt förbjudet under internationell humanitär lag.” Men, påpekar James Sadri, chef för organisationen The Syria Campaign: ”Regler är fullständigt, fullständigt meningslösa om ingen är beredd att se till att de efterlevs.”

Krig mot sjukvården

Strax efter gasattacken i tisdags attackerades sjukvårdspersonal och ett sjukhus som tog hand om drabbade – även detta har i flera år varit en central del av Assads militära strategi.

– Även i tidigare krig har det förekommit attacker mot sjukvårdsarbetare och sjukhus, men den systematiska, avsiktliga och utbredda strategin att stänga ner sjukvård i Syrien saknar motstycke, säger läkaren Samer Jabbour, som varit med och tagit fram en rapport om attackerna mot sjukvårdspersonal i Syrien, till News Deeply. 

– Avsaknaden av handlingar för att stoppa detta betyder att det är fritt fram att använda strategin i framtiden. Det är väldigt dåligt för världen.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Attacker med kemiska vapen i Syrien

Minst 161 attacker med kemiska vapen skedde i Syrien från det att konflikten inleddes fram till december 2015, enligt The Syrian American Medical Society. 

Sedan dess har en mängd ytterligare attacker skett, bland annat har Human Rights Watch anklagat den syriska regimen för att ha genomfört minst åtta attacker med kemiska vapen under förra årets slutstrid om Aleppo.

Sedan kriget inleddes har över 800 sjukvårdsarbetare dödats i Syrien.