Utrikes.

2016-10-03 11:30
  • Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Bild: Vadim Ghirda/AP
    Ungerns premiärminister Viktor Orbán.
  • Regeringens talesperson Zoltán Kovács. Bild: Joakim Medin
    Regeringens talesperson Zoltán Kovács.

Orbán: Nej till flyktingar trots ogiltig folkomröstning

För få ungrarna deltog i söndagens kritiserade folkomröstning för att göra den giltigt. Men de som röstade, röstade nej till flyktingar – och det tycker den ungerska regeringen räcker för att fortsätta sin politik. Dagens ETC följde valvakan på plats i Budapest.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Ungerns högerregering slog in på ett nytt, offensivt spår på söndagskvällen, efter att resultatet från landets uppmärksammade folkomröstning stod klart. Den 2 oktober kryssade ungrarna ja eller nej till om de vill ”tillåta att EU placerar icke-ungrare i Ungern utan godkännande från parlamentet”. Omröstningen var ett initiativ av regeringen för att kunna stoppa kvotflyktingar via EU från att komma till landet.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Den ungerska valmyndigheten har meddelat att 43,9 procent av de röstberättigade medborgarna hade deltagit. Nästan fyra procent av dessa hörsammade uppmaningar från oppositionen och förstörde medvetet sina röstsedlar, så att de blev ogiltiga. Det drog ner deltagandet till 40 procent. Enligt ungersk lag måste deltagandet vara minst 50 procent plus en röst, för att en folkomröstning ska vara giltig.

Utropade seger

Det låga valdeltagandet hindrade dock inte regeringen, som hade samma uppgifter, från att ändå utropa en seger på söndagskvällen – eftersom 98 procent av alla de som röstat sa nej till kvotflyktingar.

– Tydligheten i budskapet är alltid det viktigaste. Vi anser att resultatet ger ett mandat åt den ungerska regeringen att fortsätta. Resultatet är bindande både politiskt och lagligt, sa regeringens talesperson Zoltán Kovács till oss utländska journalister på regeringens valvaka, en halvtimme efter att röstningslokalerna hade stängt.

Läs vidare på nästa sida: Strider mot landets lag