Utrikes.

2017-03-19 16:00
  • Den redan mäktige president Erdogan vill fortsätta styra landet, genom att stärka ämbetet han redan har. Bild: Marcus Whisson
    Den redan mäktige president Erdogan vill fortsätta styra landet, genom att stärka ämbetet han redan har.
  • Nazmi Gür, internationellt ansvarig i prokurdiska oppositionspartiet HDP, varnar för att Erdogan bygger en diktatur av Turkiet. Bild: Joakim Medin
    Nazmi Gür, internationellt ansvarig i prokurdiska oppositionspartiet HDP, varnar för att Erdogan bygger en diktatur av Turkiet.

”Om en månad kan Erdogan bli diktator”

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Marginaliserad opposition

Med en allt mer marginaliserad, skrämd och tystad opposition även i västra Turkiet, kan presidenten lättare ro sina politiska planer i hamn – att fortsätta styra som nu, fast på en laglig grund. Vi diskuterar även varför Erdogan trots sin auktoritära politik ännu har ett stort, folkligt stöd. De båda doktorerna anger flera olika faktorer. Den materiella hjälpen i form av exempelvis bidrag, som många fattiga erhållit från regeringen. Det faktum att en stor del av landets invånare trots allt är konservativa och religiösa, likt AKP.

I Turkiet finns det dessutom en utbredd kultur av att se upp till starka, manliga ledarfigurer. Det har många observerat som någon gång besökt Anitkabir, mausoleet i Ankara för Mustafa Kemal Atatürk, den turkiska republikens grundare. Där kan vuxna kvinnor och män fortfarande gråta framför sin vördade landsfaders kista och stå i givakt under de upprepade ceremoniella kransnedläggningarna. Språkdoktorn jämför det med personkulten i Nordkorea. Kanske är det också Erdogans mål att med sina många år vid makten i slutändan bli en likadan landsfader, som Atatürk varit.

Så hur skulle denna utveckling under AKP-regeringen kunna stoppas?

Med en månad kvar till folkomröstningen har nej-sidan ännu visat en viss ledning, men ett nej är ingen garanti för att regeringspolitiken sedan plötsligt skulle bli återhållsam. Sannolikt krävs mycket större åtgärder än så. Vissa bedömare tror att det enda som kan stoppa Erdogan är ifall likadana internationellt uppmärksammade reaktioner uppstår, som med Geziprotesterna 2013. Det tror inte språkdoktorn.

– Det enda som kan rädda oss är att presidenten dör. Erdogan är den nya ledaren. Om han dör så kommer hans parti att slitas sönder och vi i folket leta efter en ny ledare.